• 0
 ≫ 

Švajcarska donira 3,75 miliona CHF za širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji

 ≫ 

"Saradnja između naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku u okviru novog projekta, doprineti regionalnom razvoju Srbije u oblasti inovacija"

  • 0
NTP

Foto: NTP

Vlada Švajcarske Konfederacije doniraće u naredne četiri godine 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku daljem razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.

Projektom se predviđa prenos modela, znanja i iskustava Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd) u Niš i Čačak kako bi se pomogao razvoj naučno-tehnoloških parkova u ovim gradovima i kako bi se osposobili da podrže razvoj inovacija u svojim regionima. Projekat se nadograđuje na prethodni, finansiran takođe od švajcarske vlade, uz čiju podršku je uspostavljen i razvijen prvi funkcionalni naučno-tehnološki park u Srbiji – Naučno-tehnološki park Beograd, u kome se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija.

Ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji, Filip Ge, ukazao je da će saradnja između naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku u okviru novog projekta, doprineti regionalnom razvoju Srbije u oblasti inovacija, ohrabriti mlade za tehnološko preduzetništvo i povećati konkurentnost visokotehnološke industrije u Srbiji.

- Da bi se dodatno podstakao rast broja startapova biće uspostavljena i posebna šema pre-seed finansiranja za startap kompanije u najranijoj fazi razvoja, a kroz različite obuke i podršku mentora, projekat će pružiti potrebna znanja i veštine za ubrzan razvoj njihovih inovacija i izlazak na globalno tržište. Švajcarski savezni institut za intelektualnu svojinu će takođe biti aktivan na projektu, jer će obezbediti potreban transfer znanja i pružiti dodatnu podršku u oblasti prava intelektualne svojine, što je oblast koju startapovi često potcenjuju - istakao je Ge.

Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd ukazala je da je najveći izazov 2015. godine kada je osnovan NTP Beograd bio kako najbrže moguće razviti uspešan tehnološki park u skladu sa iskustvima razvijenih zemalja i model prilagođen našim uslovima koji daje rezultate.

Memorandum o razumevanju o implementaciji ovog projekta potpisali su u Naučno-tehnološkom parku Beograd ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>