• 11

Frapantni rezultati Testa samostalnosti: Ugašeno 5.000 IT preduzeća

Samo jednoj radnoj nedelji ugašeno čak 1.873 preduzetnika

  • 11
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Foto: Shutterstock

Ukupno 4.903 IT preduzetnika su ugasili ili privremeno prekinuli delatnost, što su prvi efekti testa samostalnosti, navodi Digitalna zajednica.

Kako zajednica ističe, uvođenje testa samostalnosti, "kako se i slutilo donelo je ogromne poremećaje na domaćoj preduzetničkoj sceni"

Od 1. septembra prošle godine do kraja februara ove godine, ukupno 30.773 preduzetnika prijavilo je privremeni prekid ili trajno prekinulo samostalnu delatnost. U istom periodu prethodne godine, ukupno 19.060 preduzetnika je prijavilo privremeni prekid ili trajno prekinulo samostalnu delatnost, dok je 576 IT preduzetnika ugasilo ili privremeno prekinulo delatnost, stoji na sajtu Digitalne zajednice.

- To znači da je čak 61 odsto više preduzetnika rešilo da obustavi rad u odnosu na isti period 12 meseci ranije. Ako se posebno fokusiramo samo na IT sektor, ova brojka je čak 751 procenata - navode.

Test samostalnosti

Foto: Printscreen/Digitalna zajednica

Takođe je zanimljivo, kako se dodaje, napomenuti da je od 02.03. do 06.03.2020. (dakle u samo jednoj radnoj nedelji) ugašeno čak 1.873 preduzetnika a registrovano je 633 nova. U IT sektoru je ugašeno 1.131 a registrovano je svega 22 nova preduzetnika.

Nema podataka da li su preduzetnici koji su se odjavili zasnovali radni odnos na neki drugi način ili su prijavili neku drugu formu poslovanja.

Video: Od kada prime svetlost poroda mali muslimani će slušati Kuran

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    Mnogo programera je preslo u sivu zonu, primaju novac preko Pioneera i ne placaju nikakav porez. Takodje mnogo firmi se registrivalo u Estoniji koja daje ogromne olaksice i podsticaje za IT sektor.

  • Darko

    Nema nista od toga, neki su se programeri priklonili vecim firmama, neki su otisli iz zemlje a neki rade na crno i eto to se izdesavalo, znaci drzava na gubitku. Morace malo bolje da smisle to oporezivanje.

  • Bd

    Pa programer na 2000€ plati 30.000 dinara poreze a mene deru sa 65% sa doprinosima. Šta je to nego Super Hik ekonomija. Isto je i sa advokatima... Oni treba najviše da plaćaju kroz poreze jer zaradjuju najviše. A kad prete da idu preko pa tamo su još veći porezi i nema muljanja kao ovde, i takvom odlukom bi sebi umanjili kvalitet života jer je tamo stan skup+ 40 % porezi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke