• 0

Budućnost je stigla: Roboti koriste svetlosne zrake da pobiju viruse u bolnicama

"Molim vas, napustite prostoriju, zatvorite vrata, počinje dezinfekcija" - kaže glas robota

  • 0
UVD Robots

Printskrin: Youtube/Blue Ocean Robotics

Ono što nam je nekada delovalo nezamislivo - postaje stvarnost. Pre smo mogli samo da sanjamo o robotima koji nas opslužuju u restoranima ili čiste bolnice umesto medicinskih radnika, ali nas 21. veka uverava da je sve moguće.

Nažalost, i dalje ne možemo da utičemo na neke pojave, kao što su virusi, ali je tehnologija tu da "podrži" situaciju. Zato su osmišljeni roboti koji bolje od svake ruke, brzo i efikasno, čiste prostorije u bolnicama.

"Molim vas, napustite prostoriju, zatvorite vrata, počinje dezinfekcija" - kaže nam glas robota, na kineskom, priča Sajmon Elison, predsednik kompanije "UVD Robots".

BBC novinari su prisustvovali demonstraciji, i preko stakla gledali kako mašina koristeći UV svetlo ubija sve viruse u bolničkoj sobi. Elison kaže da se ovaj biznis i do sada razvijao brzim tempom, ali je korona virus dodatno ubrzao proces.

Štaviše, kamioni robota su bili poslati u Vuhan, kada je tamo situacija s koronom bila najgora, a prodaja se potom razvila i u drugim delovima Azije, kao i u Evropi. Robote je posebno tražila Italija, koja je trenutno u najgoroj poziciji.

Proizvodnja im se uvećala za tri puta, a tim sada u danski grad Odense šalje jednog robota dnevno.

Elison dalje objašnjava da osam sijalica emituje UV zračenje i uništava sve viruse, bakterije i ostale štetne mikroorganizme, tako što deluje na njihov DNK i ribonukleinsku kiselinu, pa oni ne mogu dalje da se razmnožavaju.

Važno je napomenuti da je ovo svetlo toliko jako, da je opasno i za ljude, pa oni moraju čekati napolju dok robot ne završi dezinfekciju. Posao je gotov za od 10 do 20 minuta, a posle toga je sve čisto, ostaje samo miris paljevine.

Prvi robot je lansiran početkom 2019, nakon šest godina međusobne saradnje matične firme "Blue Ocean Robotics" i Univerzitetske bolnice u Odenseu, u kojoj profesor mikrobiologije, Hans Kolmos, nadgleda tok infekcije.

Svaki košta 67.000 dolara, a mada ne postoje provereni dokazi da deluje protiv korone, iz kompanije kažu da su uvereni da pomaže.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke