• 0

Budućnost je stigla: Roboti koriste svetlosne zrake da pobiju viruse u bolnicama

"Molim vas, napustite prostoriju, zatvorite vrata, počinje dezinfekcija" - kaže glas robota

  • 0
UVD Robots Printskrin: Youtube/Blue Ocean Robotics

Ono što nam je nekada delovalo nezamislivo - postaje stvarnost. Pre smo mogli samo da sanjamo o robotima koji nas opslužuju u restoranima ili čiste bolnice umesto medicinskih radnika, ali nas 21. veka uverava da je sve moguće.

Nažalost, i dalje ne možemo da utičemo na neke pojave, kao što su virusi, ali je tehnologija tu da "podrži" situaciju. Zato su osmišljeni roboti koji bolje od svake ruke, brzo i efikasno, čiste prostorije u bolnicama.

"Molim vas, napustite prostoriju, zatvorite vrata, počinje dezinfekcija" - kaže nam glas robota, na kineskom, priča Sajmon Elison, predsednik kompanije "UVD Robots".

BBC novinari su prisustvovali demonstraciji, i preko stakla gledali kako mašina koristeći UV svetlo ubija sve viruse u bolničkoj sobi. Elison kaže da se ovaj biznis i do sada razvijao brzim tempom, ali je korona virus dodatno ubrzao proces.

Štaviše, kamioni robota su bili poslati u Vuhan, kada je tamo situacija s koronom bila najgora, a prodaja se potom razvila i u drugim delovima Azije, kao i u Evropi. Robote je posebno tražila Italija, koja je trenutno u najgoroj poziciji.

Proizvodnja im se uvećala za tri puta, a tim sada u danski grad Odense šalje jednog robota dnevno.

Elison dalje objašnjava da osam sijalica emituje UV zračenje i uništava sve viruse, bakterije i ostale štetne mikroorganizme, tako što deluje na njihov DNK i ribonukleinsku kiselinu, pa oni ne mogu dalje da se razmnožavaju.

Važno je napomenuti da je ovo svetlo toliko jako, da je opasno i za ljude, pa oni moraju čekati napolju dok robot ne završi dezinfekciju. Posao je gotov za od 10 do 20 minuta, a posle toga je sve čisto, ostaje samo miris paljevine.

Prvi robot je lansiran početkom 2019, nakon šest godina međusobne saradnje matične firme "Blue Ocean Robotics" i Univerzitetske bolnice u Odenseu, u kojoj profesor mikrobiologije, Hans Kolmos, nadgleda tok infekcije.

Svaki košta 67.000 dolara, a mada ne postoje provereni dokazi da deluje protiv korone, iz kompanije kažu da su uvereni da pomaže.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>