• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bankari, spremite se: ChatGPT dolazi i u vaše kancelarije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Finansijski menadžment je, inače, bio jedan od najranijih ciljeva istraživanja veštačke inteligencije

  • 0
berza volstrit Foto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

ChatGPT je najbrže rastuća aplikacija svih vremena, koja je dobila više od 100 miliona korisnika, i to za samo dva meseca od lansiranja u novembru 2022.

Omogućava korisnicima da vode realne, ljudske razgovore, koji podrazumevaju razumne i često tačne odgovore na sve vrste pitanja. Kao i ljudi, može tražiti više informacija ili davati obrazloženja.

Iako su mogućnosti ove aplikacije enormne, ChatGPT je ujedno i pretnja mnogim branšama, a finansije nisu pošteđene. Konkretno, Volstrit je takođe na udaru.

Čemu mogu da se nadaju ostali svetski bankari, ako ChatGPT uspe da uzdrma najveću globalnu berzu?

Dve nedavne studije pokazuju da GPT izgleda kao tehnologija koja "obećava", i može se koristiti kako za poboljšanje donošenja odluka o investicijama, tako i za objašnjenje tih odluka. Možda se time, zapaža Blumberg, ostvaruje dugogodišnji san o zameni ljudi u finansijama.

Inače, finansijski menadžment je bio jedan od najranijih ciljeva istraživanja veštačke inteligencije, jer je izgledao kao lak i veoma isplativ zadatak. Ali, do sada je veštačka inteligencija uspela da zaživi samo u određenim aplikacijama vezanim za finansije.

GPT je skraćenica od Generative Pre-trained Transformer, a u pitanju je svega pet godina stara ideja koja bi mogla da bude gejmčejndžer u ovom domenu.

(Telegraf Biznis)

Video: Telegraf sa robotom Emom, crnokosom lepoticom: "Tu smo da pomognemo ljudima"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>