• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedna pretnja za radnike Amazona? U toku je testiranje humanoidnih robota

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suprotno mišljenju sindikata, kompanija je stava da njeni robotski sistemi pomažu u stvaranju "stotinu hiljada novih radnih mesta"

  • 1
robot Foto: Shutterstock

Amazon testira humanoidne robote u svojim skladištima u SAD, što je najnoviji znak da ovaj tehnološki gigant sve više automatizuje svoje operacije.

Najpoznatiji svetski e-trgovac kaže da je taj potez učinjen radi "oslobađanja zaposlenih", tako da se roba bolje isporuči klijentima.

Testiraju, naime, novog robota po imenu Digit, koji ima ruke i noge i može da se kreće, hvata predmete i rukuje njima na sličan način kao i čovek.

Sindikat je, inače, sarkastično rekao da se Amazon "godinama ponašao prema svojim radnicima kao prema robotima", te da je ova automatizacija - prvi krug ka gubitku posla.

- Već smo videli kako stotine poslova nestaju u centrima za dopunu zaliha - rekao je Stjuart Ričards, organizator britanskog sindikata GMB, a piše BBC.

Ali, Amazon tvrdi drugačije: navodi da su njegovi robotski sistemi, zapravo, pomogli u stvaranju "stotinu hiljada novih radnih mesta".

"Ovo uključuje 700 kategorija novih tipova poslova, na kvalifikovanim pozicijama, koji ranije nisu postojali u kompaniji", rečeno je iz Amazona, koji dalje kaže da sada ima više od 750.000 robota koji "sarađuju" sa svojim kolegama - ljudima.

Istovremeno, Amazon je obavestio osoblje da moraju da se vrate nazad u kancelariju ili im preti otkaz.

Dakle, ljudsko osoblje sada nailazi na dve vrste izazova sa kojima mora da se izbori, ako želi da sačuva svoje radno mesto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    22. oktobar 2023 | 16:01

    OPASNOST PO LJUDSKI ROD JE TU !!! PLANOVI ELITE SE OSTVARUJU -POBITI 7 MILIJARDI LJUDI A ZA ELITU CE RADITI ROBOTI I VESTACKA INTELIGENCIJA!!! SATANIZAM NA DELU !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>