• 1

Srbija može da postane jedan od vodećih digitalnih habova u Evropi: "Naš potencijal već prepoznat"

Vlada investira i oko 100 miliona evra u oblasti inovacione infrastrukture - naučno-tehnološki parkovi, startap centri, naučni instituti i univerzitetska infrastruktura

  • 1
Ana Brnabić

Kabinet premijerke

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da digitalizacija ostaje jedan od prioriteta nove vlade koja će ostati posvećena jačanju saradnje sa organizacijama civilnog sektora koje se zalažu za digitalizaciju.

Ona je to izjavila na konferenciji „Swiss Digital Days", na kojoj su organizacije iz Švajcarske, Švedske, Srbije, Ukrajine, Poljske, Lihtenštajna i Grada Beča, potpisale Pismo o namerama o saradnji u domenu javnog dijaloga o digitalizaciji.

Među potpisnicima je Inicijativa „Digitalna Srbija", a Brnabić je izrazila zadovoljstvo što je ta organizacija iz naše zemlje među onima koje su potvrdile posvećenost daljem jačanju javnog dijaloga o digitalizaciji.

- To je još jedna potvrda da se naša zemlja pozicionira među evropskim liderima u ovoj oblasti - rekla je premijerka, a saopštila vlada.

Brnabić je rekla i da je cilj vlade da Srbija postane jedan od vodećih digitalnih habova u Evropi i dodala da su naši potencijali, posebno u oblasti ljudskih resursa, već globalno prepoznati.

- Tako je, prema oceni „Startup Genome", beogradski i novosadski startap ekosistem uvršten među pet najboljih u svetu kada je reč o kvalitetnom i dostupnom inženjerskom kadru - ukazala je Brnabić.

Govoreći o najvažnijim rezultatima u prethodnom periodu, premijerka je rekla da je napravljen veliki napredak u oblasti elektronske uprave i u oblasti obrazovanja.

Kaže da je zahvaljujući uvođenju e-Uprave i različitih elektronskih servisa, od juna 2017. godine do danas sačuvano 15.000 stabala.

Srbija je, ističe Brnabić, posebno prepoznata kao lider u reformi obrazovanja u Evropi i dodala da je vlada, zajedno sa Inicijativom „Digitalna Srbija", radila na uvođenju programiranja kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, uvođenju novog predmeta „Digitalni svet" u prvom razredu osnovne škole, kao i na uvođenju specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama.

Vlada, navodi, investira i oko 100 miliona evra u oblasti inovacione infrastrukture - naučno-tehnološki parkovi, startap centri, naučni instituti i univerzitetska infrastruktura.

Digital tehnologija

Foto: Shutterstock

Uvedeni su, kaže premijerka, i posebni pravni i finansijski podsticaji za istraživanje i razvoj, startap investicije i privlačenje stranaca za zapošljavanje i rad u našoj zemlji. O izazovima digitalizacije u Evropi, Brnabić je rekla da je najveći izazov fragmentirano evropsko tržište u toj oblasti, u poređenju sa SAD i Kinom.

- Intenzivnija saradnja među evropskim zemljama, bolja saradnja u razmeni znanja i iskustva, neophodni su za jačanje jedinstvenog evropskog tržišta i njegovu konkurentnost na globalnom nivou - rekla je Brnabić i dodala da je potrebno da svi zajedno radimo na digitalnoj budućnosti Evrope.

Kada je reč o izazovima digitalizacije u vreme pandemije covid-19, premijerka je rekla da sve ono što je urađeno od juna 2017, imalo efekta upravo u vreme pandemije.

Dodaje da je zahvaljujući investicijama u obrazovanju, uvođenju digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, Srbija među retkim zemljama u Evropi u kojima učenici nisu izgubili ni jedan čas nastave u toku ove godine. Ona je zaključila da će investicije u oblasti obrazovanja biti prioritet i u mandatu nove vlade.

Direktor Inicijative „Digitalna Srbija" Nebojša Ðurđević izrazio je zadovoljstvo što nezavisne organizacije, kao što je „Digitalna Srbija“, i vlade zajednički pokreću i sprovode aktivnosti u cilju promovisanja digitalizacije.

- Mislim da ova saradnja može da bude vrlo važan element u građenju digitalne budućnosti Evrope i njene ekonomije - istakao je Ðurđević.

Pored organizacije Inicijativa „Digitalna Srbija“, potpisnici Pisma o namerama su i organizacije iz Švajcarske (Digitalswitzerland), Švedske (Swedish Digital Day Initiative), Ukrajine (IT Ukraine Ašociation), Poljske (Digital Poland Foundation), Lihtenštajna (Digital-liećtenstein), kao i Grada Beča (Amtsführender Stadtrat für Finanzen, Wirtsćaft Digitalisierung und Internationales Stadt Wien).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • potencijal

    2. novembar 2020 | 13:49

    Ne može i neće postati, jer smo po porezima za IT sektor skuplji i od EU sa 47% na sve što zaradi firma. A pored nas Bugarska 5% porez, Rumunija 10% porez. Estonija nudi čak i E-rezident program da ljudi odavde otvore tamo firmu i plate max 20% poreza. Dok ovde sve beneficije za IT uklanjaju i dižu porez, svi drugi ga smanjuju. Šta više Srbija ti lupi porez i na pare iz inostranstva na koje je već plaćen porez za ne mali broj zemalja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>