• 1

Potreba za IT kadrovima traje: Velike kompanije u Srbiji traže radnike koji će kreirati budućnost

Završena najveća IT konferencija

  • 1
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Foto: Shutterstock

 

Dvadeseta po redu Sinergija, najveća regionalna IT konferencija, završena je nakon dva konferencijska dana sa odličnim odzivom publike. Registrovano je više od 2.600 onlajn posetilaca što ukazuje na veliku zainteresovanost publike za digitalni format i kvalitetan sadržaj.

Ovogodišnja konferencija, pod nazivom Sinergija 20. Digitalno. Oduvek, imala je centralni Biznis i IT segment, brojne tehničke sesije i specijalan segment posvećen obrazovanju.

Prvi dan konferencije je kroz osmočasovni program ponudio interesantna ključna izlaganja predstavnika kompanije Microsoft i domaćih stručnjaka. U centralnom Biznis i IT segmentu, kroz 10 različitih sesija, publici se obratilo 15 govornika među kojima su bili predstavnici državnih institucija, ekonomisti, ICT stručnjaci iz zemlje i sveta, kao i lokalno – regionalni preduzetnici.

Predočena su iskustva i mogućnosti  koja IT industrija nudi u rešavanju postojeće ekonomske krize, kao i budući koraci u razvoju struke. Potreba za IT kadrovima i ulaganje u njihovo obrazovanje, nastavak digitalizacije na svim nivoima i dalji rast IT industrije bile su tačke oko kojih su se učesnici Biznis i IT segmenta saglasili.

Kako su istakli učesnici panela, IT sektor raste i ove godine dvocifreno, uprkos izazovima, a potražnja za kadrovima i dalje je aktuelna. Ulogu države vide kao važan oslonac, a budućnost kao svet bez korona virusa u kome će veštačka inteligencija diktirati poslovanje.

Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group podseća da je IT tržište u Srbiji iznosilo 600 miliona evra prošle godine, od čega je više od 300 miliona evra bila država, što je, ističe ogroman napredak, u poređenju sa periodom od pre deset godina.

- Za Microsoft, 2020.godina imala je dva značajna doprinosa društvu. Kao iskusna IT kompanija imali smo priliku da pomognemo sektoru obrazovanja i svojim rešenjima doprinesemo digitalizaciji školskog sistema a druga je održavanje Sinergije 20 u digitalnom formatu. Za nas je ulaganje u obrazovanje ključno za budućnost. Pošto svake godine na Sinergiji, kao industrija, zadajemo nove izazove smatram da su povezivanje i jače povezivanje obrazovanja i privrede, kao i monetizacija podataka nešto čemu treba da  stremimo  u 2021. godini - izjavio je Željko Vujinović, direktor kompanije Microsoft u Srbiji.

sinergija

Foto: Printscreen

 

U tehničkom delu programa prvog dana konferencije, na 24 predavanja učestvovalo je čak 27 predavača, koja su registrovani učesnici konferencije mogli da prate na nekoliko paralelnih Teams kanala. Od vrhunskih stručnjaka za Microsoft tehnologije, imali su priliku da čuju predavanja na teme: najnovije i najbolje iz računarskog oblaka, menjanje veština u uslovima hibridne računarske infrastrukture, infrastrukturni menadžment, bezbednost i razvoj hibridne računarske infrastrukture kao i razvoj aplikacija bez kodiranja.

Drugog dana konferencije otvorena je tema edukacije u skladu sa trendovima iz oblasti hibridnog modela učenja. Održano je 9 EDU sesija i 30 tehničkih sesija, dok se publici predstavilo 33 predavača. Uvod u temu hibridne nastave u Srbiji održali su visoki predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja, Univerziteta u Beogradu, UNICEF-a i Fondacije Petlja.

Kroz prezentacije nastavnika i informatičara koji rade u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju Srbije predstavljena je kombinacija najboljih iskustava školske sredine i učenja na daljinu, uz digitalizaciju nastavnog procesa kao rešenja koje omogućava napredovanje i unapređenje znanja učenika i studenata.

Iako je konferencija ove godine prvi put organizovana u digitalnom formatu, nisu izostali tradicionalni interaktivni segmenti konferencije, pa su učesnici izuzetno posećenih tehničkih predavanja, aktivno učestvovali postavljajući pitanja predavačima kroz Microsoft Teams platformu.

Sinergiju 20 ove godine je podržalo 14 sponzora i partnera.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    Ma sta ce im to?? Mi imamo predsednika koji nam kreira sve...

    2
    0

    Podelite komentar