• 0

U Evropi je rođeno 18 jednoroga, Srbija će možda imati i tri: Gde su kompanije od 1 milijardu $

Srbija ima 3.600 programera na milion ljudi

  • 0
Kompanije jednorozi, jednorogo, unicorn

Foto: Shutterstock

Evropski tehnološki startapi ove su godine uspeli su da privuku rekordan nivo investicija koje bi ukupno mogle da dosegnu 41 milijardu dolara, što je 500 miliona dolara više nego u 2019. godini. U izveštaju se od svih zemalja sa ovih prostora izdvaja samo Slovenija. 

Kako se navodi u izveštaju "State of European Tech", koji izrađuje britanski fond rizičnog kapitala Atomico, nakon usporavanja tokom prve polovine godine, samo u septembru je u evropkse tehnološke startape investirano više od pet milijardi evra.

Navodi se da u Evropi postoji više od 140.000 startapa, a od njih je više od 43.000 onih koji su imali bar jednu rundu investicija, pri čemu je njih oko 15.000 prikupilo do dva miliona dolara, a samo njih 74 više od 250 miliona dolara.

Nažalost, što se tiče Srbije, ali i regiona, u tom izveštaju se malo pominje i informacije o ulaganjima su manjkave. Ukazano je na dva trenda:

- Udeo softver developera prema polovima. U Srbiji i dalje preovlađuju muškarci sa 73 odsto, dok žene zauzimaju 28%. 

- Mapa koja prikazuje broj softver programera po državi na jedan milion stanovnika, gde se Srbija pozicionira sa 3.663 developera.

Za Hrvatsku se pominje ukupni iznos investicija u 2020. godini od 17 miliona dolara dok se u 2019. godini pojavljuje iznos od 154 miliona dolara.

Analizirajući startup scenu, za Sloveniju se, na primer, navodi da na milion stanovnika ima 186 startapa, a Estonija se ističe kao evropska „prestonica” startapa (ako se njihov broj gleda po glavi stanovnika); iza nje je Irska, a slede Danska, Finska i Holandija.

Kapital iz ruku stranaca

Što se tiče kumulativnog iznosa investicija rizičnih fondova primljenog u poslednjih pet godina po zemljama, na prvom je mestu UK, slede Nemačka, Francuska, Švedska i Holandija. Autori izveštaja primećuju da kapital investiran u evropske tehnološke stratupe raste ne samo zbog više ulagačkih rundi koje su realizovane nego i povećanja njihove prosječne veličine, a London, Paris i Berlin su top tri haba po broju sklopljenih dilova. Što se tiče stranih investitora, i dalje raste njihov broj iz SAD-a, pri čemu je udeo američkih investitora veći u UK-u i Nemačkoj nego u Francuskoj.

Kako se navodi u izveštaju, u ovoj je godini u Evropi zahvaljujući investicijama "nastalo" čak 18 tehnoloških startupa čija je vredednost premašila milijardu dolara (tzv. jednorozi), a u njih 13 su uložili fondovi rizičnog kapitala.

Dva evropska startapa su premašila 10 milijardi dolara vrednosti u ovoj godini, a dva su giganti sa 50 milijardi dolara (Adyen i Spotify). U Evropi je trenutno, prema Atomicovom izveštaju, više od 200 startapa koji se mogu okititi nazivom "jednorog".

Sve više je pitanja i interesovanja investitora je usmereno ka tome šta se u Srbiji radi i kako mogu da se uključe. Sa druge strane, za same startape poslovanje je teže u smislu da ne postoje redovni izvori finansiranja i velika uključenost lokalne privrede, rekao je za naš portal tehnološki preduzetnik Zoran Vasiljev, koji iza sebe ima tri uspešno prodata startapa i iskustvo u procesu izlaska na berzu i stotine miliona dolara prikupljenih investicija.

Beograd kao Berlin: Fajnenšl tajms o dinamičnoj srpskoj startap sceni gladnoj uspeha

Foto: Promo

- Crowdfunding je u povoju, a nema nažalost puno giganata i uspešnih privatnih kompanija koje vide svoju budućnost u povezivanju ekosistema sa startapima, i koji su voljni da ozbiljnije investiraju kao deo svog razvoja. Naša snalažljivost i kreativnost je prepoznatljiva u svetu i na nama je da nastavimo da u to investiramo, promovišemo i tako sami sebi damo šansu da izbacimo dva ili tri Unicorna. Nismo daleko - rekao nam je.

Šta su jednorozi ili Unicorn kompanije?

U rečniku startap termina, jednorog je ona kompanija, obično startap koji je procenjen na vrednost veću od milijarde. U početku se pomenuti termin koristio pre svega za softverske kompanije, dok se danas proširio i na druge oblasti poslovanja. Među najpoznatijim jednorozima na svetu koji su počeli od male kompanije "u četiri zida", a danas dosegli nepojmljive vrednosti spadaju svakako Gugl, Fejsbuk, Skajp, ali i Uber.

U Srbiji još zvanično nema tako vrednog startapa, ali smo na dobrom putu.

Jedna od poznatijih akvizija bio je srpsko-američki startap Frame, otkupljen od američke softverske kompanije Nutanix za sumu od 165 miliona dolara.

Ono o čemu se manje piše jeste naša pamet u Silicijumskoj dolini. Postoji nekoliko mladih preduzetnika čiji startapovi odavno vrede....mnogo.

Video: Cena prava sitnica: Kuća iz snova koju možete postaviti gde god poželite

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke