• 0

Ova zemlja je raj za IT stručnjake i digitalne nomade, a sada nudi i jedinstveni radni program

Ko želi - može da ostane samo 90 dana, a kome se dopadne, može trajno da se preseli u Finsku

  • 0
finska

Finska / Foto: Unsplash

U okviru novog migracionog programa, ova skandinavska zemlja primila je više od 5.300 zahteva u poslednje četiri nedelje. Finska postaje raj za IT stručnjake i digitalne nomade.

Država, koja se među retkima, uspešno borila tokom korona krize, nudi priliku tehnološkim radnicima i njihovim porodicama da se presele tamo na 90 dana, a da nakon toga odluče da li žele trajno preseljenje.

Kako dalje piše Gardijan, Joana Hure iz Helsinškog poslovnog centra (čiji je i ovaj program), navodi da "Finska nije u vrhu liste zemalja za preseljenje, ali da su se nekoliko puta uverili da ljudi obično ostaju da žive tu, kada je jednom posete".

Dodaje da je ovaj način razmišljanja kreativan, jer "na svetu postoji velika konkurencija". Do korona krize možda to niko ne bi očekivao, ali sada se desilo da najviše zainteresovanih za život u Finskoj ima u SAD i Kanadi. Iz tih država je došlo oko 30 odsto zahteva.

Hure navodi da su ostali manje-više isto podeljeni, ima oko 50 Britanaca koji bi živeli u Finskoj, i čak jedan stanovnik sa južnog pacifičkog ostrva Vanuatua.

Većina podnosilaca zahteva su porodični ljudi koji žele da rade na daljinu za svoje trenutne poslodavce, barem u početku, a kako je Hure naglasila, više od 800 osoba ima cilj da pokrene neki startap. Tu je i 60 zainteresovanih investitora, dok ostali aplikanti žele da traže posao po dolasku u Finsku.

Zemlja koja je svetu donela Nokiju, SMS, 5G i Linux ima početni kapital od šest milijardi evra za veći broj digitalnih startapa po glavi stanovnika, nego bilo koja druga zemlja u svetu. U Finskoj su svoje podružnice nedavno otvorili i divovi kao što su Gugl, Bajer, GE Heltker.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>