• 5

Zašto čelnik Tvitera misli da je "gašenje" Trampa dobra, ali i opasna odluka?

Džek Dorsi se juče "javio" na Tviteru sa nizom objava, vezanih za odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa, i suspendovanje njegovog ličnog naloga na ovoj mreži

  • 5
Jack Dorsey, Donald Tramp

Foto-montaža: Tanjug/AP

Današnji internet izgleda kao decentralizovana mreža. Svi korisnici zavise od internet provajdera, dok pretraživanje mreže zavisi od centralizovanih pretraživača.

Ovih dana svetom je odjeknula vest da je kompanija Tviter trajno ukinula nalog odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa, jer smatraju da njegovo "pisanje" na mreži nije primereno, te da postiče nasilje.

Sve se desilo nakon upada demonstranata u zgradu američkog Kongresa, a svoj stav su izneli i politički predstavnici Nemačke, rekavši da je trajna blokada Trampovog naloga na Tviteru - problematična. To smatra Angela Merkel.

Odluka je pala nakon dugog većanja i brojnih upozorenja, ali se postavlja pitanje, da li su svetske kompanije previše počele da "guše" slobodu govora?

Portparol nemačke vlade, Štefen Zajbert, kaže da društvene mreže nose veliku odgovornost, kako politička komunikacija ne bi uzela maha u negativnom kontekstu, ali i da je "sloboda mišljenja pravo od osnovnog značaja".

Dodao je da se na to pravo može uticati samo putem zakona.

Čelnik Tvitera, Džek Dorsi, rekao je da je suspendovanje Trampovog naloga bila dobra odluka, ali i "opasna". Stvari definitivno nisu crno-bele, te je Dorsi u svom tvitu naveo i da "ne slavi, niti je ponosan na činjenicu da je Tviter ugasio nalog Donalda Trampa", a čak ga je i tagovao, iako je nalog ugašen.

 

Dalje deluje kao da je sve vreme pokušavao da se "ogradi", čak je postavio retoričko pitanje - ili je zaista pitao pratioce - da li je odluka ispravna? Dodaje da su posle brojnih upozorenja, na osnovu informacija kojima raspolažu, odlučili da to urade.

Istovremeno, Dorsi je našao način da iskaže "tugu" zbog cele situacije. Takođe je rekao da je ova zabrana jednim delom i neuspeh Tvitera, koji nije učinio dovoljno za "podsticanje zdrave komunikacije na mreži".

Mišljenja o ovom potezu kompanije iz SAD su podeljena, ali nisu svi saglasni da je Trampov nalog s razlogom ugašen.

Takođe se osvrnuo na kritike da "samo šačica tehnoloških šefova može donositi odluke o tome ko ima, a ko nema pravo glasa na internetu". Dorsi dodaje da je to poslovno pravo kompanije, koje se razlikuje od zabrana koje propisuje država, ali da može imati slični efekat.

 

Odluku o uklanjanju korisnika, postova i tvitova neki su kritikovali zbog kršenja prava Prvog amandmana, a to je sloboda govora. Međutim, velike tehnološke kompanije generalno tvrde da se taj zakon, pošto su privatne kompanije, a ne državni akteri - ne odnosi na njih, odnosno platforme iza kojih stoje.

Fejsbuk i Jutjub su takođe preduzeli korake da utišaju odlazećeg predsednika, dok je Amazon isključio Parler, aplikaciju koju naširoko koriste Trampove pristalice. Snapchat je isto najavio da će Trampu biti trajno zabranjena ta platforma.

Video: Izglasan opoziv Donalda Trampa u Predstavničkom domu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr.

    15. januar 2021 | 15:28

    Jel to ta Demokratija o kojoj svi pricaju,jel to ta sloboda govora??? Ne zanima me politika ali stvarno nije uredu da coveka sa toliko miliona pratilaca odjednom ugasite.Demokratija je ocogledno najvece zlo koje preti da rasturi ovaj svet ,Sve te matore drtine treba izbaciti iz politike i pustiti mlade,sposobne,liberalno orjentisane,drustveno svesne i odgovorne da odlucuju u skladu sa vremenom u kojim zivimo i potrebama koje imamo!!!

  • marko

    15. januar 2021 | 15:40

    Prica za malu decu, totalna cenzura, sve je izaslo na videlo, “teorije zavere”!

  • Свемирац са друге планете

    15. januar 2021 | 20:00

    Ово је апсолутно фашизам у облику левичарског либерализма

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>