• 1

Kraj posle 20 godina: Ibej zvanično oterao Pejpal. Upravo počinju da važe novi uslovi plaćanja

Pojedini prodavci već su najavili bojkot

  • 1
PayPal

Foto: Shutterstock

Upravo su stupili na snagu novi uslovi korišćenja Ibeja. To znači da će internet aukcijska kuća sada prodavacu plaćati direktno, a ne putem PejPala.

Posle akvizije 2002. godine, PejPal rade kroz partnerstvo. Promene znače da će kupci na Ibeju i dalje moći da plaćaju preko naloga Pejpala ali da će prodavci biti direktno upućeni na svoje račune u bankama.

Upravo zbog te najave su ranije pojedini prodavci pretili da će prestati da koriste usluge platforme. Ipak, neće imati izbora, pošto novi uslovi, koji stu stupili danas na snagu, kažu da je novi sistem obavezan i da će kompanija ograničiti ili ukloniti spiskove prodavaca koji odbiju da ga koriste.

Kompanija kaže da je novi sistem jednostavniji, prikladniji i daje kupcima više mogućnosti plaćanja - i dok su novi uslovi na snazi od danas, uvođenje će biti postepeno, a svi prodavci će se u nekom trenutku ove godine prebaciti.

Ujedno, ovo označava i prvu veliku promenu u skoro dve decenije partnerstva dve kompanije.

Šta se tačno menja?

 

Novi sistem plaćanja znači da Pejpal naknade više neće biti dodavane u proces, iako je Ibej uvećao sopstvene naknade. Međutim, kompanija tvrdi da će većina ljudi plaćati isto ili manje nego pre.

Novi sistem uzima 12,8% iznosa uključujući isporuku. Stari sistem je iznosio 10% za Ibej, plus naknade Pejapala. Ibej, jedan od najvećih svetskih onlajn platformi prakitčno sada istiskuje Pejpal kao svog glavnog partnera za obradu plaćanja. Dakle, Ibej je odlučio da preuzme većinu plaćanja na svojoj platformi.

Šta je problem?

 

Činjenica jeste da Ibej ima jaku reputaciju da je kompanija koja štiti kupce, ali izgleda ponekad na štetu prodavaca. Poznato je da neki prevaranti kupuju proizvod na Ibeju, zamenjuju ga za oštećeni ili drugi predmet i vraćaju paket tražeći povraćaj novca.

Neki prodavci veruju da se Ibej u takvim slučajevima redovno stavlja na stranu kupca - i strahuju da bi im povraćaji novca bili povučeni sa bankarskih računa po novom sistemu.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    1. jun 2021 | 21:14

    Ne zna se vise ko je gori od koga, dal aliekspres ili ibej, od prosle godine aliexpress podogao cene isporuke, mora covek da pazi kada kupuje jer su postali teski prevaranti. Primer hoces kupiti led diodu za 1$ i pise besplatna postarina, promenis boju diode na cvenu umesto zelene a ono nestane besplatna postarina i pise postarinu npr. 80$ i zajebes se na taj nacin.....Ili pise besplatna postarina kada trazis artikal a ono postarina nije besplatna nego se placa... A preko ebay isto digli cene svih artikala i paypal ukinuo naplatu i sada ide skidanje apra direktno sa kartice i ako me zajebu i ne posalju mi stvar posle mogu najverovatnije da se zalim svetom petru i ostajem bez para ili ce mi od 10$ npr koliko je kostao artikl vratiti 5$ a ostalo cu izgubiti tokom transakcije...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>