• 0

Kobi je 17 godina bio u visokoj tehnologiji, poznaje firme i investitore: Otkriva nam ko ima planove za Srbiju

Šta motiviše današnje investitore, gde ulažu svoj kapital, i da li je Srbija zanimljiva za one koji su u fondu kakav je GVI?

  • 0
Kobi (Jacob) Kalderon  Founder CEO  Gold Ventures Investment

Foto: Promo/Gold Ventures Investment/Ustupljene fotografije

Gotovo svi danas govore o startapima i njihovom razvoju. O tome šta bi trebalo država da uradi, šta bi trebalo da urade startapi da bi postali uspešni, šta mladi da urade da bi ih napravili... Međutim, ono o čemu se mnogo manje govori jeste kako pomoći onima koji bi želeli da postanu investitori, kako animirati strane, takozvane anđele investitore, odnosno, kako da razvijemo i investitorski deo IT zajednice.

Kobi Kalderon, osnivač i izvršni direktor GVI (Global Venture Investment) radi sa najvećim korporativnim akceleratorima današnjice koji ulažu u ranoj fazi razvoja startapa.

U ekskluzivnom intervju za Telegraf Biznis Kobi, koji je preduzetnik u inudstriji visoke tehenologije poslednjih 17 godina otkriva šta bi jedan startap trebalo da poseduje kako bi uložio u njega, i koji su planovi GVI za Srbiju.

  • Imate bogatu karijeru, ali možete li reći šta najviše volite da radite danas?
  •  

 

- Zadovoljstvo mi je što učestvujem u inovacionom eko-sistemu i da pomažem startapima da svoju ideju pretvore iz sna u stvarnost, to mi daje mnogo motivacije da svojim znanjem doprinesem rastu i rešavanju globalnih problema, ali i da zajedno stvorimo bolji svet u kome svi možemo da živimo.

  • Možete li našim čitaocima reći nešto više o GVI?
  •  

 

- Da, naravno GVI je globalna kompanija za investiciono bankarstvo sa sedištem u Izraelu i Evropi (Austrija), koja vodi Inkubator u Izraelu, sarađujući sa strateškim akceleratorima u inostranstvu.

U poslednje dve godine potpisali smo strateško partnerstvo sa međunarodnim partnerima GVI -a u 16 ​​zemalja (Izrael, Evropa, LATAM, SAD, Azija, Afrika) koje okupljaju 6.000 investitora.

Osim toga, ja lično zastupam VC (venčr fondove) iz Izraela i Evrope kako bih pomogao njihovim startipima da prošire svoje poslovanje na globalnom nivou, posebno u Evropi.

Na osnovu naše globalne mreže, GVI pomaže startap kompanijama da prošire svoje poslovanje na globalnom nivou otvaranjem filijala, dobijanjem grantova od privatnih i javnih institucija, saradnjom sa potencijalnim klijentima/partnerima, kao i distributerima.

Gradimo jedinstveni koncept koji pomaže investitorima da minimiziraju rizik povećavajući procenu vrednosti startupa i pomažemo korporacijama da dođu do obećavajućih startapa, onih koji imaju potencijal i koji im mogu dati dodatnu vrednost.

Specijalizovani smo za stvaranje globalnog akceleratora koji može biti nacionalni inovacioni centar koji može da privuče investitore i startape iz naše mreže da otvore svoje poslovanje u zemljama koje bi želele da poboljšaju inovacioni ekosistem.

Mi smo spremni da to radimo u bilo kojoj zemlji u Evropi, pa i u Srbiji!

Biznis, organizacija posla

Foto: Shutterstock

  • Sa vašeg stanovišta, kako izgleda srpska startap scena - imate li planove u tom smislu?
  •  

 

- Da, imali smo diskusiju sa odreženim zvaničnicima kako bismo pomogli srpskim startapima da steknu naše znanje, da iskoriste ogromno iskustvo od naših globalnih mentora koji bi im pomogli da se bolje pripreme za prikupljanje sredstava iz naše globalne mreže investitora.

Otvoreni smo za saradnju sa bilo kojim strateškim partnerom, uključujući i Vladu Srbije, kako bismo pomogli u izgradnji globalnog akceleratora koji može pomoći startapima u globalnom rastu zasnovanom na našoj globalnoj mreži.

  • Našim startap kompanijama nedostaju investicije, a kada ih dobiju, budu uglavnom niske - kako to promeniti?
  •  

 

- Kao što sam gore pomenuo, investitori GVI -a u 16 ​​zemalja i njihovi predstavnici su na takvim pozicijama da mogu da donesu odluku o investiranju u srpski startap kada steknu utisak da su na oni na pravoj poziciji, a to je upravo uloga GVI -a da pomogne startapima da prikupe kapital od našeg investitora.

Paralalelno s tim radili bismo na izgradnji investicione strategije sa srpskim investitorima, zajedno sa našim investitorima i povećanjem njihovog privatnog kapitala usklađujući fond koji je dostupan u Evropi sa privatnim kapitalom.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>