• 0

Još jedan američki div se povlači iz Kine: "Oterala" ih cenzura

Odlazak koincidira sa sprovođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka

  • 0
Yahoo i AOL Foto: Tanjug/AP

Američka kompanija Jahu (Yahoo!) saopštila je danas da se potpuno povukla iz Kine, navodeći kao razlog ''sve izazovnije poslovno i zakonsko okruženje''.

Kineske vlasti strogo kontrolišu internet u zemlji i traže od kompanija koje posluju u Kini da cenzurišu sadržaj i ključne reči koje se smatraju politički osetljivim ili neprikladnim, navodi agencija AP.

"Zbog sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Jahuov paket servisa više nije dostupan u kontinentalnoj Kini od 1. novembra", piše u saopštenju Jahua.

Odlazak koincidira sa sprovođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano koje informacije kompanije mogu da prikupljaju o korisnicima i kojim su utvrđeni standardi o tome kako one moraju da se čuvaju.

Kineski propisi, takođe, obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da predaju podatke vlastima - ako se to od njih zatraži, što, prema agenciji AP, otežava zapadnim firmama poslovanje u Kini jer u domovini mogu biti izložene pritiscima zbog popuštanja kineskim zahtevima.

Američki zakonodavci su 2007. godine oštro osudili Jahu zbog predaje podataka o dva kineska disidenta Pekingu, koje je dovelo do njihovog hapšenja i zatvaranja. Jahu je već ranije smanjio svoje operacije u Kini, a 2015. je zatvorio i kancelariju u Pekingu, tako da je njegovo povlačenje iz te zemlje više simbolično, budući da su neki od njegovih servisa, uključujući i veb portal, već blokirani.

Ovo je druga velika američka tehnološka kompanija koja je u poslednjih nekoliko nedelja ugasila poslovanje u Kini. Prošlog meseca, Majkrosoftova platforma za povezivanje profesionalnih kadrova LinkedIn objavila je da zatvara svoj kineski sajt, umesto kojeg će postaviti oglasnu tablu o slobodnim radnim mestima.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>