• 1

E-usluge uštedele 28.000 stabala: "Cilj je da građani ne skupljaju papire od šaltera do šaltera"

Od februara 2022. trebalo bi da bude uvedena e-pisarnica u sve organe državne uprave, koja ima za cilj da napravi "Vladu bez papira"

  • 1
Banka, bankarstvo, salter, placanje

Foto: Shutterstock

"Elektronske usluge, pored toga što su građanima uštedele vreme i novac, uštedele su i 280 miliona listova papira, što je oko 28.000 odraslih stabala drveća, 122 miliona litara vode i više od 10.000 megavata struje", rečeno je danas na promociji novog portala green.gov.rs.

Na novom portalu, građani će moći u realnom vremenu da pogledaju koliko je iz minuta u minut, zahvaljujući elektronskim uslugama, ušteđeno stabala, vode i struje, što znači, kako je rečeno na promociji, da je elektronska uprava i zelena uprava.

Promociji je prisustvovala premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja ističe da je cilj Vlade Srbije, kada je osnovana Kancelarija za IT i e-upravu, bio da javna uprava postane servis građanima i privredi.

- Želja nam je bila da građani više ne budu kuriri, da ne idu od šaltera do šaltera kako bi prikupili papire, već da mi budemo njihov servis. Tako je nastala e-uprava, koja je, takođe, i najbolji alat za borbu protiv korpucije jer uvodi transparentost, što smo dokazali kroz uvođenje elektronskih građevinskih dozvola - rekla je Brnabić.

Uz to, ističe, pokazalo se da je e-uprava i zelena uprava jer štedi stabla, vodu i struju. Brnabić je navela da su usluge e-uprave uštedele više od 280 miliona papira, odnosno da za proizvodnju tog papira nisu posečena stabla i nije iskorišćena voda i struja.

Ističe da Vlada Srbije ide i korak dalje po pitanju zaštite životne sredine, te da je pre nekoliko meseci napravljen pilot projekat da se toplotna energija iz Data centra u Kragujevcu iskoristi za grejanje u jednom delu tog grada.

Premijerka je najavila da će sutra posetiti taj Data centar, gde će biti pušten u rad super kompjuter, koji će omogućiti naučnicima, studentima, fakultetima, naučno-tehnološkim parkovima, da imaju infrastrukturu da se bave razvojem veštačke inteligencije.

Najavila je i da će od februara 2022. godine biti uvedena e-pisarnica u sve organe državne uprave, a koja ima za cilj da napravi "Vladu bez papira".

Video: Kako funkcioniše e-fiskalizacija u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    6. decembar 2021 | 00:21

    Zašto ne može da se vidi elektronski zaduženje POREZA . Znaju da lupaju kamate , a da urade E UVID ??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>