• 0
 ≫ 

"Princ na belom konju" kao jedini spas za Tviter: Ne žele Maska, ali se priča o ove tri kompanije

 ≫ 

Analitičar Ajvs je primetio da je Maskova ponuda "alternativan način da se izvrši pritisak na odbor" Tvitera, nakon što je kompanija primenila "otrovnu pilulu" da spreči otkup

  • 0
Elon Musk, Twitter i princ na belom konju Foto: JIM WATSON / AFP / Profimedia, Twitter, Shutterstock

Danima unazad je pomalo napeta atmosfera kada se pomenu Ilon Mask i Tviter.

Naime, milijarder i osnivač kompanije Tesle stekao je 9% udela u toj kompaniji, a ima želju da je kupi i privatizuje. U međuvremenu, Upravni odbor Tvitera je usvojio ograničeni plan o pravima akcionara nazvan "otrovna pilula", koji bi mogao da oteža Masku da preuzme kompaniju.

Tehnološki analitičar Den Ajvs, iz investicione firme "Wedbush", rekao je za Fortune da bi beli vitez (eng. white knight) – finansijski izraz za investitora koji spasava kompaniju od neprijateljskog preuzimanja tako što je kupuje u poslednjem trenutku - mogla biti jedina šansa Tvitera da izbegne Maskovu ponudu za otkup.

Kaže da društvenoj mreži "ponestaje opcija da se odbrani od najbogatijeg čoveka na svetu", odnosno njegove namere da je preuzme, prenosi Yahoo.

Ajvs je primetio da je Maskova ponuda "alternativan način da se izvrši pritisak na odbor" Tvitera, nakon što je kompanija primenila "otrovnu pilulu" da spreči otkup.

Amerikanac je u četvrtak rekao da je obezbedio 46,5 milijardi dolara za finansiranje svoje potencijalne ponude na tenderu, koja bi bila direktno upućena akcionarima Tvitera, dok bi ukinuo njegov odbor i menadžment.

- U narednih 48 do 72 sata, oni će ili morati da zvanično odbiju ponudu ili da daju drugu ponudu - istakao je Ajvs za Fortune. U istom članku su navedene kompanije PayPal, Oracle i Elliott Investment Management (inače hedž fond i akcionar Tvitera) — kao potencijalni "beli vitezovi" u ovom slučaju.

A o svemu se na Tviteru oglasio i milijarder Mark Kjuban, u više navrata.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>