• 0

Trampova mreža u problemu: Regulatori i akcionari koče izlazak na berzu

Ako dogovor ne bude odobren do roka, Tramp će morati da pronađe novog investitora za Truth social, pandan postojećem Tviteru

  • 0
Truth Social Donald Tramp Foto: Pixabay

Socijalna mreža "Truth social", čiji je osnivač bivši predsednik Amerike Donald Tramp, susrela se sa potencijalno velikim problemom - otežano pristupanje berzi koja bi joj omogućila da prikupi više od milijardu dolara koja joj je neophodna za nastavak rada, piše npr.org.

Naime Tramp medijska i tehnološka grupa (TMTG) planirala je da se uvrsti na Nasdakovu berzu kroz komplikovan proces poznat kao SPAC spajanje. Ali, taj dogovor je naišao na zakonsku i regulatornu kontrolu, a Komisija za hartije od vrednosti (SEC) još nije dala signal za njegovo odobrenje.

Organizacija koja treba da pomogne Trampu da se domogne berze je Digital Worl acquistion Corp (DWAC), odnosno SPAC i bori se da dobije podršku dovoljnog broja akcionira da pomeri rok spajanja.

O čemu se u stvari radi?

Socijalna mreža, koju je ranije ove godine pokrenuo Tramp, kao odgovor na trajno suspendovanje njegovog naloga na Tviteru, odlučio je da se spoji sa kompanijom za blanko čekove koja je već kotirana na berzi, umesto tradicionalnog IPO-a.

Ovakvi poslovi su postali popularni poslednjih godina, kada su kamatne stope bile blizu nule. U stvari, oni privatnim kompanijama daju prečicu za izlazak na berzu – što zahteva manje transparentnosti od tradicionalnih IPO-a.

Tako, TMTG i DWAC su najavili spajanje još prošlog oktobra, ali još uvek čeka odobrenje regulatora i akcionara.

Naime, u junu je na adresu TMTG-a stigao sudski poziv, kao i određenom sadašnjem i bivšem osoblju.

Donald Tramp navodno duguje 1,6 miliona dolara za neplaćene račune u vezi s ovom društvenom mrežom.

Takođe, DWAC i njegovi članovi odbora pozvani su od strane Komisije za hartije od vrednosti, koja istražuje da li je poslovala po zakonu.

"Ovi sudski pozivi i temeljne istrage SEC-a i Ministarstva pravde SAD mogle bi materijalno da odlože, ometaju ili spreče završetak sporazuma", saopštili su iz SPAC-a.

Suočen sa rokom za finalizaciju posla, izvršni direktor DWAC-a Patrik Orlando zatražio je od akcionara kompanije — od kojih su mnogi individualni investitori — da odobre produženje na godinu dana.

Ali kompanija nije uspela da obezbedi dovoljnu podršku investitora, a specijalni sastanak prvobitno zakazan za utorak je brzo odložen, a dva naredna pokušaja da se ponovo sazove dovela su do slično brzih odlaganja bez objave broja glasova.

Juče je Orlando najavio da će se sastanak ponovo održati 10. oktobra.

"Mi marljivo radimo na evidentiranju svih glasova koji nastavljaju da stižu od naših akcionara i prekidamo ovaj sastanak kako bismo obezbedili dodatno vreme akcionarima — bilo malim, srednjim ili velikim — da daju svoj glas", rekao je on.

Ako dovoljan broj akcionara ne pristane na produženje, sponzori ugovora kažu da će dodati više novca u kasu kompanije, što bi im omogućilo da produže rok za još tri meseca. Ako se dogovor ne završi do tada, sponzori mogu finansirati dodatno produženje od tri meseca.

Podsetimo, kada je bivši bivši predsednik Tramp osnovao Trampovu medijsku i tehnološku grupu, priznao je da bi bilo "teško i skupo izgraditi novu platformu" koja bi mogla da se takmiči sa Fejsbukom i Tviterom.

"Moralo bi da bude izuzetno dobro finansirano", rekao je on.

Stoga, završetak spajanja bi kompaniji obezbedio neophodni novac, odnosno milijardu dolara dodatnog finansiranja od privatnih investitora.

DWAC-ove akcije su naglo pale nakon što su obe kompanije priznale da su pod zakonskom i regulatornom kontrolom. Danas se trguje po ceni od oko 23 dolara po akciji, dok je ta suma iznosila 175 dolara kada je najavljeno spajanje.

Ako dogovor ne bude odobren do roka i ne bude drugog produženja, DWAC bi se povukao, a medijska kompanija TMTG-a morala bi da pronađe novi način da prikupi novac.

U nedavnom postu na sopstvenoj mreži, čini se da je Tramp pokušao da umanji težinu problema.

"Meni ne treba finansiranje. Privatna kompanija bilo ko?", napisao je Tramp na Truth Social-u.

DWAC je pozvao SEC da završi istragu, a u nedavnim intervjuima, Orlando je rekao da kompanija sarađuje sa regulatorima.

"Imali smo nekih kašnjenja", rekao je on i dodao:

"Sporije je nego što se očekivalo, ali borimo se svaki dan".

Video: Daniel Akerman meri sreću i zadovoljstvo radnika: Ovako će izgledati Balkan u narednih 5 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>