• 0

"Nevaljali dečaci" novcem kupuju slobodu govora: Tramp i Kanje se udružuju oko Parlera?

Vest, koji je legalno promenio ime u Je, poslednji je u nizu kontroverznih ličnosti koje daju poverenje alternativnim društvenim medijima

  • 0
Parler kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Pre neki dan je objavljeno kako kontroverzni reper Kanje Vest, koji se sada predstavlja pod imenom Je (Ye), planira da kupi društvenu mrežu Parler - označenu kao "mesto za širenje slobodnog govora".

Ovaj reperov poduhvat svakako nije slučajan, budući da je Je poznat po tome da nema "dlake na jeziku", zbog čega ga je i javnost više puta osuđivala i osporavala.

CNN se malo podrobnije pozabavio tom tematikom, te otkriva šta je, zapravo, prethodilo ovoj najavljenoj kupovini, čija vrednost još uvek nije javno pominjana.

Vratimo se "na početak"

Pre nedelju dana, Kanje Vest je privremeno suspendovan sa Tvitera zbog objavljivanja antisemitskih tvitova. Sada je reper pristao da kupi Parler, alternativnu društvenu platformu popularnu među konzervativcima, kako bi sprečio da se ikada više desi da bude "uklonjen sa društvenih medija".

Vest, koji je legalno promenio ime u Je, poslednji je u nizu kontroverznih ličnosti koje se klade na novi, alternativni skup platformi društvenih medija koje favorizuju konzervativci i članovi krajnje desnice. Oni tvrde da osećaju bes zbog moderiranja sadržaja na mejnstrim uslugama.

Podsetimo, i Tramp se našao u sličnoj poziciji, nakon što mu je zabranjeno korišćenje Tvitera posle pobune 6. januara. Bivši američki predsednik je potom podržao Truth Social, alternativu Tviteru. Trampova digitalna medijska kompanija istakla je ambicioznu mogućnost stvaranja - ne samo alternativa vodećim platformama društvenih medija, već i proizvodima klauda, kao što su Amazonove usluge na vebu i usluga plaćanja Stripe.

Donald Tramp tviter Foto: Tanjug/AP

Nevezano za to, uticajni biznismen i republikanac Piter Til, investirao je u Rumble, konzervativnu alternativu Jutjubu. I neke druge usluge, uključujući Gab i Gettr, takođe su deo onoga što Ben Deker, izvršni direktor kompanije za analizu digitalnih pretnji Memetica, naziva "popularnim društvenim medijskim ekosistemom", podstaknutim "deplatformizacijom visokoprofilisanih konzervativnih" ličnosti sa drugih većih platformi, u poslednjih nekoliko godina.

Postoji čitav niz potencijalnih razloga zašto je Vest – poznat po svom haotičnom poslovanju – možda želeo da kupi Parler, piše dalje CNN. Za početak, verovatno je bio revoltiran zbog toga što su njegovi antisemitski komentari uklonjeni sa Tvitera i Instagrama; pri čemu sa ove druge mreže - trajno.

Kanje Vest, Kanye West Foto: Profimedia/Dylan Travis/ABACA/Abaca Press

Vest je takođe prijatelj sa konzervativnom političkom komentatorkom Kendens Ovens, koja je navodno podsticala reperovo političko angažovanje i čiji je suprug - izvršni direktor Parlera. Je je u izjavi od ponedeljka aludirao na potrebu za drugačijim, sigurnim prostorom za konzervativce, za zajednicom sa kojom se on identifikuje.

- U svetu u kome se konzervativna mišljenja smatraju kontroverznim, moramo da osiguramo da imamo pravo da se slobodno izražavamo - rekao je on.

Vest je takođe razgovarao o planiranom preuzimanju Parlera sa Trampom, rekao je izvor upoznat sa ovom situacijom, za CNN u ponedeljak, iako ostaje nejasno da li su oni razgovarali pre ili nakon što je vest o kupovini repera objavljena javno.

Takođe, američki medij ističe da je i dalje nejasno to koliko je stvar u vezi s ovom akvizicijom - ozbiljna.

Vest se, nesumnjivo, suočava sa neizvesnim putem ka napred, koji odražava razne izazove. Za početak, alternativne platforme imaju dosta manju publiku od "klasičnih", te se ne mogu takmičiti s mejnstrim uslugama društvenih medija.

Čak i kada bi svih 40.000 Parlerovih procenjenih dnevnih aktivnih korisnika pratilo Vesta na platformi, njegova publika bi bila minorna u poređenju sa 31,4 miliona pratilaca koje ima na Tviteru, a da ne pominjemo više od 200 miliona aktivnih korisnika Tvitera dnevno.

Osim toga, uprkos tome što tvrde da pružaju "neograničen prostor za marginalni sadržaj", neke usluge, uključujući Parler, morale su da učine ustupke u moderiranju sadržaja kako bi bile dozvoljene u glavnim prodavnicama aplikacija, kao što su Eplova i Guglova. Epl je lani odobrio Parlerov povratak u iOS prodavnicu aplikacija nakon poboljšanja koja je kompanija napravila - kako bi bolje "otkrila" i, zapravo, ublažila govor mržnje i podsticanje na mržnju.

Gugl je učinio isto to prošlog meseca. Ali, čak i uz odobrenja prodavnica ovih aplikacija, veliki trgovci imaju tendenciju da izbegavaju prikazivanje oglasa pored sadržaja koji čak i odiše kontroverzama.

Istovremeno, bitka se bije i na drugom frontu. Još uvek se čeka ishod najavljene kupovine Tvitera, od strane Ilona Maska. Najbogatiji čovek sveta je, inače, dobar Vestov prijatelj.

CNN sada piše kako se čini da je izvršni direktor Tesle "bliže nego ikada preuzimanju Tvitera, sa planovima da smanji ograničenja sadržaja na toj mreži". Posle vesti o Kanjeovoj kupovini Parlera, Mask se oglasio na Tviteru, a onda je post izbrisao.

"Zabavna vremena pred nama", napisao je milijarder, uz kolažni mim koji prikazuje njihova nasmejana lica.

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>