• 2

Počelo je: Tviter upravo krenuo da naplaćuje "plavu kvačicu", poznata je i mesečna cena

U ažuriranju za Apple iOS uređaje, Tviter je rekao da korisnici koji se "registruju sada" mogu dobiti plavu kvačicu pored svojih imena, "baš kao poznate ličnosti, kompanije i političari koje već pratite"

  • 2
ilon mask - tviter Foto: Profimedia

Tviter je u subotu pokrenuo uslugu pretplate za 8 dolara mesečno koja uključuje plavu kvačicu koja se sada stavlja na verifikovane naloge dok novi vlasnik Ilon Mask revidira sistem verifikacije platforme.

U ažuriranju za Apple iOS uređaje, Tviter je rekao da korisnici koji se "registruju sada" mogu dobiti plavu kvačicu pored svojih imena, "baš kao poznate ličnosti, kompanije i političari koje već pratite".

Promena predstavlja kraj trenutnog Tviterovog sistema verifikacije, koji je pokrenut 2009. kako bi se sprečilo lažno predstavljanje naloga visokog profila kao što su poznate ličnosti i političari. Tviter je pre remonta imao oko 423.000 verifikovanih naloga, od kojih su mnogi bili obični novinari iz celog sveta koje je kompanija verifikovala bez obzira na to koliko pratilaca imaju.

Stručnjaci su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog promene sistema verifikacije platforme koji je, iako nije savršen, pomogao 238 miliona korisnika Tvitera dnevno da utvrde da li su nalozi sa kojih dobijaju informacije autentični. Ažuriranje Tvitera napravljeno za iOS verziju svoje aplikacije ne pominje verifikaciju kao deo novog sistema "plave provere".

Ovo dolazi dan nakon što je kompanija počela da otpušta radnike kako bi smanjila troškove. Otpušteno je oko polovine zaposlenih u kompaniji od 7.500, tvitovao je Joel Rot, šef za bezbednost i integritet Tvitera.

Suosnivač Tvitera Džek Dorsi u subotu je preuzeo krivicu za tako rasprostranjen gubitak posla. Dva puta je bio izvršni direktor Tvitera, a poslednji put je bio od 2015. do 2021.

- Ja sam odgovoran za to što su svi u ovoj situaciji: prebrzo sam povećao veličinu kompanije - napisao je na Tviteru.

- Izvinjavam se zbog toga - dodao je.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>