• 2

Šta smo naučili iz Maskovih tvitova za samo dve nedelje? Ovaj je poslednji: "Tviter je najgori..."

Amerikanac definitivno ne prestaje da nas iznenađuje...

  • 2
elon musk, ilon mask Foto: Stephen Lovekin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako se čini banalnim upoređivati Ilona Maska i Donalda Trampa, "Maskova era" na Tviteru, zapravo, ima neke zapanjujuće paralele sa periodom kada je Tramp boravio u Beloj kući.

Ima tu svega, a ponajviše tvitova. "To je iscrpljujući, besni i ponekad sumorno urnebesni spektakl koji se menja iz sata u sat", piše Atlantic ovih dana.

Mnogo toga se izdešavalo u protekle dve nedelje, otkako je najbogatiji čovek sveta preuzeo Tviter za 44 milijarde dolara. A još dosta toga se izdešavalo pre 27. na 28. oktobar, kada je obavljena kupovina platforme, jer je nedeljama unazad trajalo "natezanje" između Maska i Tvitera.

"Njegovo preuzimanje Tvitera je, poput mnogih stvari u američkom životu 2022, i glupo i posledično. Uprkos svojoj relativno maloj veličini, Tviter ima neproporcionalnu važnost u našoj politici i kulturi. Koriste ga aktivisti i disidenti, a ono što se dešava na Tviteru ne ostaje zatvoreno samo na internetu. Štaviše, sudbina Tvitera je umotana u identitet najbogatijeg čoveka na svetu, čiji nedostatak stručnosti o tome kako funkcionišu društvene platforme - može da uruši celo preduzeće", navodi se u tekstu Atlantic-a, čiji je autor Čarli Varzel.

Ovaj vrsni autor nas je u svom tekstu "sproveo" i kroz niz Maskovih tvitova, koji nam mnogo toga govore:

Mask je 27. oktobra završio svoju kupovinu Tvitera.

Već sutradan je doneo odluku o formiranju komisije, tačnije, u prvih nekoliko sati kao vlasnik Tvitera. Što se tiče moderiranja sadržaja, rekao je da "neće da se meša".

Ali, toga je držalo tek nekoliko sati. Krenuo je malo "oštriji" narativ.

S druge strane, to ne znači da Mask ne voli i ne zna da se šali. Naprotiv, voli dobar humor. Uostalom, bio je domaćin šou programa Saturday Night Live. U svakom slučaju, deo Maskovog cilja na Tviteru je da "zaštiti slobodno izražavanje", čak i kada je ono subverzivno i uvredljivo, kao što može biti i neka zaista važna komedija.

Možda vam se to i ne sviđa, ali dovr**a, morate to poštovati.

Lekcija koju smo naučili 30. oktobra: Nikad se ne izvinjavaj

 

"Kad zabrljaš, ne govori da je tako. I zapamtite, komedija je ponovo legalna", nadovezuje se Atlantic.

I dalje smo u 30. oktobru, i bavimo se "plavom kvačicom", o čemu mediji bruje danima. Doduše, kasnije je objavljeno da će se sa ovom odlukom pričekati.

Objavljeno je da Tviter, ipak, odlaže početak naplate verifikacije naloga.

Ovo je samo kratak odgovor, ali je dobar primer Ilona Maska i njegovih savetnika na Tviteru (kao što je investitor Džejson Kalakanis) koji sprovode istraživanje tržišta putem najmanje istraženog alata na internetu: Tviter anketa.

U ovom slučaju, 81,5 odsto od više od 2 miliona ispitanika reklo je da ne bi platilo verifikaciju na Tviteru. Mask je video tu informaciju i dva dana kasnije najavio je da će Tviter naplaćivati ljudima 8 dolara mesečno za verifikaciju.

Prvog novembra nas je obavestio i kako se provodi za Noć veštica, pozirajući sa svojom majkom Maje Mask.

Zaključak? Balans između posla i porodice je bitan!

Već 2. novembra mu više nije bilo toliko do zabave. Uprkos žalbama korisnika Tvitera, nastavio je da "tera po svom".

U međuvremenu, krenuli su i problemi s oglašivačima...

"Vi ste najbogatiji čovek na svetu i titan u industriji, sa desetinama hiljada zaposlenih. Potreban vam je novac za kompaniju koju ste upravo kupili. Ta kompanija je društvena mreža koja pokreće oglašavanje brenda. Vaš tvit sa homofobičnom lažnom pričom vesti naveo je neke ljude na internetu da sugerišu oglašivačima da bi trebalo da povuku svoj posao. Šta ti radiš? Ako ste pomislili na pasivno-agresivnu Tviter anketu, u pravu ste. Otprilike u ovom periodu, Mask razmišlja o odluci da otpusti polovinu osoblja Tvitera. On je pod velikim finansijskim stresom i čini se da se muči sa osnovama svog novog posla", piše dalje Varzel.

Lista se nastavlja i nastavlja... Jedan od poslednjih tvitova čoveka koji je, zbog pada Teslinih akcija, po neto bogatstvu pao na nivo ispod 200 milijardi dolara, jeste i ovaj: "Tviter je najgori. Ali i najbolji".

Da li je sve ovo za Maska samo zabava ili ozbiljan biznis? Procenite sami.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Чикајло

    10. novembar 2022 | 12:55

    Почела либерална кукњава: само наш демократски поглед је права демократија и насше забране у име насше демократије имају смисла за очување праве слободе и демократије, све остало је тиранија. (Заборавили сте на савет са краја књиге 'Демократија у Америки' од Френсиса Токвила, да се демократија може изврнути у највећу тиранију.)

  • Перагеније

    9. novembar 2022 | 21:52

    "autor Čarli Varzel" - Чарли галаса за Бејдена.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>