• 0
 ≫ 

Šta kada lidere nema ko da nadzire, a oni greše? Loša nedelja za "genije kapitalizma"

 ≫ 

Poslednja vest koja je prodrmala IT svet je podnošenje zahteva za bankrot u slučaju kripto berze FTX

  • 0
Elon Musk Mark Zuckerberg Samuel Bankman Fried Foto-kolaž: Tanjug/AP, CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Od bankrota FTX i propasti kripto "rok zvezde" Sema Bankmana-Frajda do haosa na Tviteru, ova nedelja nije bila blistava za "genije kapitalizma" .

Nagle i u nekim slučajevima već poništene odluke Ilona Maska, od kada je preuzeo kompaniju društvenih medija, potkrepljuju njegovu tvrdnju da njegov dosadašnji mandat "nije dosadan", ali i otkrivaju jednu vrstu pitanja korporativnog upravljanja koja se prečesto ponavlja na štetu akcionara.

- Bez sumnje, Sem Bankman-Frajd je genije - rekao je guru iz oblasti rukovodstva, Džefri Sonenfeld u intervjuu za CNBC. "Ali ono što je teško je to što neko mora da bude u stanju da ih zakoči i da im postavlja pitanja. A oni, kada razviju jedan od ovih modela careva za ceo život... Onda zaista nemate odgovornost".

Malo ko bi, isto tako, sumnjao u genijalnost Ilona Maska ili Marka Zakerberga, što se toga tiče, ali i malo ko bi ih stavio u istu kategoriju sa mnogim kompanijama koje su spektakularno propale, iako Sonenfeld kaže da "dele tu sličnost da im je dozvoljeno da rade bez dovoljno korporativnog nadzora".

- Nije suludo pričati o Theranos, WeWork, Groupon, MySpace, WebMD ili o Naptster – tolikim kompanijama koje su pale sa litice jer nisu imale odgovarajuće upravljanje, nisu shvatile kako se dobija najbolji genije - rekao je ovaj stručnjak.

U slučaju Bankman-Frajda, koji se povukao sa svoje funkcije generalnog direktora u FTX pošto je kompanija u petak podnela zahtev za bankrot u skladu sa Poglavljem 11, Sonenfeld je ukazao na nedostatak odbora koji bi trebalo da postavlja teška pitanja.

Zakerberg je još jedan primer. Kada je Meta (nekada Fejsbuk) najavila da će pomeriti fokus na metaverzum prošle godine, Sonenfeld je rekao da su njegovi članovi odbora u suštini nemoćni.

meta, mark zakerberg Foto: Davide Bonaldo / ddp USA / Profimedia

Meta je ove nedelje otpustila 11.000 svojih zaposlenih i najavila zamrzavanje zapošljavanja jer se suočila sa padom prihoda i povećanom potrošnjom - usmerenom ka metaverznu. To je ono što je investitore plašilo sve vreme, Markova "preterana usmerenost" ka ovom virtuelnom prostoru, ali ga niko ne može odvratiti od toga.

Mimo toga, ni Tesline akcije nisu imune na Maskovo preuzimanje Tvitera. Ove nedelje su, naime, naglo pale nakon što je Mask rekao zaposlenima u Tviteru, u četvrtak, da je prodao Tesline akcije da bi "spasio" društvenu mrežu.

Jedan analitičar sa Volstrita shvatio je da Tviter sada predstavlja poslovni rizik za Teslu i povukao je akcije sa liste najboljih izbora.

Mask i Zakerberg su nadgledali stvaranje kompanija vrednih bilione dolara, iako su obojica sada izgubila status tržišne kapitalizacije zbog pada akcija izazvanog raznim faktorima — od makroekonomskih uslova do rizika specifičnih za sektor, piše dalje CNBC, dodajući kako istraživanje tržišta pokazuje da osnivači, vremenom, mogu postati finansijski rizik za vrednost kompanije.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>