• 0
 ≫ 

Mask na sudu ove nedelje? Mora da "opravda" svoju direktorsku platu

 ≫ 

Što je Tesla više rasla, više su vredele njene akcije, i samim tim je to bila veća nagrada za Amerikanca

  • 0
ilon mask Foto: Str / Zuma Press / Profimedia

Do sada je, verovatno, već maltene ceo svet čuo za Ilona Maska, te neko detaljno predstavljanje nije potrebno. Ipak, najbogatiji čovek planete, preduzetnik, zaljubljenik u svemir i CEO kompanija Tesla i Tviter, zatim osnivač SpejsIksa, nikako da se "smiri" - ove nedelje ga, po svemu sudeći, čeka sud.

Naime, Mask treba da "odbrani" svoj masivni kompenzacioni paket koji mu je pomogao da postane najbogatija osoba na planeti.

Jednonedeljno suđenje na sudu u Delaveru će ispitati plan kompenzacije za 2018. koji je upravni odbor proizvođača e-automobila napravio za Maska. Tesla je tada rekla da bi paket mogao da vredi skoro 56 milijardi dolara, što ga čini najvećim kompenzacionim paketom - ikada - od strane jedne kompanije kojom se javno trguje na berzi.

Neto vrednost paketa danas iznosi 50,9 milijardi dolara, piše CNN.

Milioni i milioni dolara se često daju za rukovodioce najvećih kompanija, ali plan da se Mask isplati u početku je iznosio desetine milijardi, sve dok je ispunio ciljeve učinka. To nije bilo u gotovini, već u akcijama kompanije.

Što je Tesla više rasla, više su vredele te akcije, i samim tim je bila veća nagrada za Maska. I kako su Tesline deonice stalno išle uzlaznom putanjom, to je Amerikancu u jednom momentu pomoglo da dostigne neto vrednost veću od 300 milijardi dolara, dok su akcionari ubirali potencijalnu dobit.

Ali, sve to vreme, Mask je bio podeljen između svojih mnogih drugih poduhvata. SpejsIks je počeo redovno da šalje astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu. Kompanija Boring je izgradila petlju ispod kongresnog centra u Las Vegasu, a onda je, kao što znamo, usledio i Tviter.

Međutim, Ilon Mask nije jedini koji ima koristi od povećanja vrednosti Teslinih akcija, premda su one trenutno u padu. Ali, to je samo sada. Korist imaju i akcionari.

Tržišna vrednost Tesle porasla je za više od 1.000% otkako mu je odobren paket u martu 2018. Taj slučaj bi mogao biti značajan za kompaniju, s obzirom na ozbiljna pitanja koja se postavljaju u vezi sa kompenzacijom izvršnog direktora, prema stručnjacima za korporativno upravljanje.

ilon mask Ilon Mask / Foto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Teslin odbor direktora stao je u odbranu kompenzacionog paketa.

Suđenje bi takođe moglo da podstakne debatu i o Maskovoj direktorskoj plati, uključujući velike grantove za akcije koje dobija. Izvršni direktori S&P 500 kompanija su 2021, u proseku, dobijali 18,3 miliona dolara u kompenzacijama, što je 324 puta više od medijane u tim kompanijama.

Taj disparitet je rastao poslednjih godina. Na primer, izvršni direktor Amazona, Endi Džesi, dobio je kompenzaciju u vrednosti od 212,7 miliona dolara u 2021, dok je CEO Epla, Tim Kuk, lani dobio skoro 100 miliona dolara.

Izvršni direktor Majkrosofta, Satia Nadela, u 2021. je plaćen skoro 50 miliona dolara. CNN dalje podseća da je Mask ušao u mart mesec 2018, kada su akcionari odobrili plan kompenzacije, kao bogataš na 41. mestu liste Blumbergovog indeksa milijardera, uglavnom zbog njegovog učešća u Tesli i SpejsIks-u.

Video: Kako da se nađu najbolji radnik i najbolji poslodavac? Šta je bolje državni posao ili korporacija?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>