• 0
 ≫ 

Danas je Dan informatičara Srbije: Bili smo među prvima u svetu po "gajenju" digitalnih mozgova

 ≫ 

DIS je inače jedina informatička organizacija u Srbiji koja je i član Međunarodne organizacije za obradu informacija (IFIP).

  • 0
Programer dizajner rad od kuće, racunar

Foto: Shutterstock

Danas se obeležava "Dan informatičara Srbije", u znak sećanje na isti datum 1960. kada je promovisan CER 10, prvi domaći digitalni računar proizveden u Instituti Mihajlo Pupin”.

Naša zemlja je tada bila jedna od šest u svetu, gde su postojala znanja, interes države i potrebe da se proizvede digitalni računar. Projektovanje i proizvodnja digitalnog računara je tada predstavljalo vrhunski naučni i tehnološki poduhvat.

Nikola Marković, predsednik DIS-a, ranije je za naš portal podsetio je na stavove i predloge koji se tiču informatizacije Srbije.

Minulih godina dosta je unapređeno. Usvojeno je nekoliko propisa, unapređena je nastava informatike, povećane su kvote za studiranje informatike, uvedeni su brojni novi servisi elektronske uprave i dr. Međutim, tri godine se čekaju izmene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama, potrebno je za 100% povećati kvote za informatičke studije, stepen informatizacije je nezavidan i preti da naša zemlja sklizne u „digitalni jaz”, neophodno je stimulisati primenu indsutrije 4.0, podsticati preduzetnički duh mladih, unaprediti naučni rad u oblasti IT, pomoći upotrebu ćirilice na internetu i dr.

DIS je inače jedina informatička organizacija u Srbiji koja je i član Međunarodne organizacije za obradu informacija (IFIP).

Osnovano je 1973. godine. Počelo se sa popularizacijom primena računara, a sada je težište na digitalizaciji poslovanja u stvaranju digitalne Srbije. Kako navode, njihova misija je okupljanje informatičara iz raznih delatnosti radi popularisanja primena računara i interneta, razmatranja stanja i predlaganju mera u cilju brže i sadržajnije digitalizacije.

DIS je neproftino udruženje, nevladina organizacija, a članovi su volonteri.

Prof. dr Nedeljko Parezanović, profesor Beogradskog univerziteta u penziji, u intervju za Telegraf Biznis govorio je o tome kako je bilo praviti prvi domaći računar, i gde on vidi budućnost, budući da je svedočio pre 60 godina o početku jedne nove epohe.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>