• 1

Prvo oglašavanje Frajda nakon pada FTX-a: "Nikada nisam pokušao da izvršim prevaru"

Nekadašnji izvršni direktor negirao je da je premestio bilo kakav lični novac sa FTX-a, navodeći da je sada ostao "gotovo bez ičega"

  • 1
Sam Bankman Fried Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Sem Benkman-Frajd, bivši šef propale berze kriptovaluta FTX, negirao je da je počinio prevaru. U prvom pojavljivanju u javnosti od kolapsa FTX-a, Benkman-Frajd, koga su svojevremeno zvali "kripto kraljem", rekao je za "Njujork tajms" da je imao "loš mesec" i da skoro da mu nije ostalo novca, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Berza FTX, čija je vrednost nekada bila procenjena na 32 milijarde dolara, propala je prošlog meseca. Mnogi investitori nisu bili u mogućnosti da povuku sredstva sa ove sada bankrotirane globalne berze.

Benkman-Frajd (30) je takođe rekao da su mu advokati savetovali da ne govori u javnosti, ali da je on ignorisao te preporuke. Takodje je negirao da je premestio bilo kakav lični novac sa FTX-a, navodeći da je sada ostao "gotovo bez ičega".

U intervju za njujorški list koji je dao sa Bahama, ovaj kripto biznismen se požalio da mu je ostala jedna kreditna kartica na kojoj ima oko 100.000 dolara duga. Naveo je da nije namerno obmanuo investitore i dodao: "Nikada nisam pokušao da izvršim prevaru".

Međutim, na više puta postavljeno pitanje o detaljima prometa novca između FTX-a i drugih entiteta, uključujući trgovačku firmu Alameda Riserč koja je u njegovom vlasništvu, Benkman-Frajd je bio nedorečen, nije izneo detalje.

On je takođe rekao da se ta kompanija upustila u "grinvošing" (greenwashing), marketinšku praksu u kojoj se firme bave ekološkim projektima radi publiciteta.

Benkman-Frajd je nekada smatran mladom verzijom legendarnog američkog investitora Vorena Bafeta, a njegovo neto bogatstvo je krajem oktobra bilo procenjeno na više od 15 milijardi dolara. On tvrdi da je potcenio količinu gotovine koja je potrebna da pokrije povlačenja sredstava korisnika FTX-a, što je dovelo do panike.

FTX je ubrzo nakon toga proglasio bankrot, a Benkman-Frajd je podneo ostavku na mesto generalnog direktora 11. novembra. Mnoge kripto kompanije su u problemu zbog pada šire ekonomije i zabrinutosti vezanih za održivosti kripto valuta uopšte.

Prema sudskom podnesku objavljenom ranije ovog meseca, FTX trenutno ima dug prema 50 najvećih poverilaca od skoro 3,1 milijardu dolara.

Benkman-Frajd je, napominje Bi-Bi-Si, postao poznat u Vašingtonu i kao politički donator, koji je navodno podržavao prevenciju pandemije i poboljšanje kripto regulative.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hehe

    4. decembar 2022 | 10:28

    I covek koji finansira demokrate i bajdena, nema zime za njega. Bitno je da nije uz Trampa.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>