• 1

Kreće "češljanje" imovine FTX-a na Bahamima: Vlada bi da povrati vlasništvo

Najskuplja kupovina bila je u vrednosti od 30 miliona dolara za penthaus u naselju Albany

  • 1
Sem Bankmen Frid Foto: Profimedia Erika P. Rodriguez/Zuma Press / MEGA/The Mega Agency

Kripto berzu FTX, koja je nekada mnogo obećavala, u poslednje vreme prate razne kontroverze: pre svega, bankrot.

U međuvremenu se oglasio i nekadašnji direktor, Sem Benkmen Frid, rekavši da "želi da se oduži svim žrtvama kolapsa njegove kompanije", ipak... Čini se da će taj plan sada biti na "pauzi".

Naime, odjeknula je vest da je Benkmen Frid uhapšen na Bahamima, a federalni tužioci SAD su podneli krivičnu prijavu protiv njega u Njujorku.

Amerikanac (30) se tereti "zbog različitih finansijskih krivičnih dela protiv zakona SAD, koji su takođe krivična dela po zakonu Bahama", saopštila je policija ove države Srednje Amerike.

Sve u svemu, ostaje mnogo pitanja, a jedno od njih tiče se imovine.

Najskuplja kupovina bila je u vrednosti od 30 miliona dolara za penthaus u naselju Albany. Naime, Sem Benkmen Frid, njegovi roditelji i viši rukovodioci propale berze kriptovaluta, kupili su najmanje 19 nekretnina u vrednosti od skoro 121 milion dolara na Bahamima, u poslednje dve godine, pokazuju zvanični podaci o imovini.

CNBC danas piše da je FTX potrošio čak 256,3 miliona dolara na 35 različitih nekretnina na Bahamima.

Regulatori iz te države sada apeluju na stečajnog sudiju da pokuša da zatraži vlasništvo nad imovinom u vlasništvu propale berze, u Nju Providensu. Takođe, federalnom sudiji za stečaj u Delaveru rekli su da bi dozvoljavanje upravljanja imovinom pred američkim sudovima bilo i administrativno neefikasno i nezakonito prema zakonu Bahama.

kripto valuta, kripto berza, FTX Sam Bankman-Fried Sem Benkmen Frid / Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Benkmen-Frid i Salame, bivši ko-izvršni direktori FTX-a, takođe su uložili desetine miliona u svoje sadašnje sedište na Bahamima, ulažući više od 25 miliona dolara u Veridian Corporate Center.

FTX je otvorio novo sedište u aprilu 2022, ali je ono "na čekanju" od kada je berza podnela zahtev za bankrot u novembru.

Šta sledi dalje?

Očekuje se da će optužnica ostati zatvorena do utorka ujutro, kada bi Benkmen Frid trebalo da se pojavi na sudu.

Američki tužioci nisu komentarisali slučaj, kao ni državni tužilac Bahama ili Kraljevska policija Bahama. Njujork tajms je izvestio da optužbe protiv Benkmena-Frida uključuju zaveru vezanu za hartije od vrednosti, kao i samostalne optužbe za prevaru sa hartijama od vrednosti i pranje novca.

Optužbe bi mogle dovesti do toga da Amerikanac provede decenije u zatvoru, rekli su pravni stručnjaci za CNBC. Ali, pre nego što odsluži kaznu, američki tužioci moraju da obezbede ekstradiciju sa Bahama nazad u Njujork.

- Za mene je nezamislivo da bi Ministarstvo pravde podiglo optužnicu za ovaj slučaj, osim ako nisu bili uvereni da mogu da ga izruče - rekao je Renato Marioti, bivši savezni tužilac, za CNBC.

On dalje predviđa da će izručenje trajati nedeljama.

Osim krivičnih prijava koje bi trebalo da budu objavljene u utorak ujutro, Benkmen-Frid se takođe suočava sa građanskim parnicama, koje bi mogli pokrenuti SEC, Komisija za trgovinu robnim fjučersima i državni regulatori za bankarstvo i hartije od vrednosti, rekao je Ričard Levin, koji predsedava finansijskom tehnologijom i regulativom.

Ubrzo nakon hapšenja Benkmena-Frida, SEC je, kako se činilo, potvrdio da će voditi odvojeni skup optužbi iz krivične prijave.

Video: Comtrade i Microsoft partneri već 20 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    13. decembar 2022 | 14:04

    Порука свим преварантима и лопурдама - чувајте се америчке власти не воле конкуренцију.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>