• 1

Bivši šef FTX-a: "Nadam se da ću vratiti novac žrtvama kolapsa" Pogledajte u kakvoj vili sad boravi

Nekadašnji milijarder priznaje i da je zabrinut zbog mogućeg hapšenja

  • 1
Sam Bankman-Fried Foto: Erika P. Rodriguez / Zuma Press / Profimedia

Sem Benkman-Frajd, bivši šef propale berze kriptovaluta FTX, početkom meseca je negirao da je počinio prevaru.

U tom, svom prvom pojavljivanju u javnosti od kolapsa FTX-a, Benkman-Frajd, koga su svojevremeno zvali "kripto kraljem", rekao je za Njujork tajms da je imao "loš mesec" i da mu skoro ništa novca nije ostalo.

Vrednost FTX-a je, inače, nekada bila procenjena na čak 32 milijarde dolara.

Osramoćeni 30-godišnjak se, u međuvremenu, ponovo oglasio, rekavši kako se nada da će pokrenuti novi posao, da bi zaradio dovoljno novca i isplati "žrtve kolapsa" njegove nekadašnje kompanije.

On se trenutno suočava sa nekoliko federalnih istraga o upravljanju sredstvima FTX-a, piše BBC.

Govoreći u svom luksuznom kompleksu na Bahamima, gde je ugostio ekipu BBC-ja, bivši milijarder i dalje poriče prevaru, ali kaže da "nije ni približno toliko kompetentan koliko je mislio da jeste".

Priznaje i da je zabrinut zbog mogućeg hapšenja.

Podsećamo, prošlog meseca je otkriveno da su FTX i zasebna Benkman-Frajdova kompanija - Alameda Research - finansijski nestabilni. Za samo osam dana - sve se srušilo i pokrenut je stečaj. Procenjuje se da više od milion korisnika ove kripto berze ne može da pristupi svojim novčanicima, odnosno sredstvima.

Sam Bankman-Fried - Bahami Luks rizort na Bahamima / Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

- Razmišljaću o tome kako možemo da pomognemo svetu i ako korisnici ne dobiju mnogo, razmišljaću o tome šta mogu da uradim za njih. I mislim da u najmanju ruku imam dužnost prema korisnicima FTX-a - kaže Amerikanac.

Upitan da li planira da pokrene novi poslovni poduhvat kako bi zaradio novac za vraćanje investitorima, rekao je: "Sve bih dao da mogu to da uradim. I pokušaću, ako mogu".

Inače, advokati nadležni za ovaj bankrot opisali su skandal FTX kao "jedan od najnaglijih i najtežih kolapsa u istoriji korporativne Amerike". Optužuju Benkman-Frajda da vodi kompaniju kao "svoju ličnu vlast". Komitet za bankarstvo američkog Senata želi da bivši izvršni direktor svedoči na saslušanjima sledeće nedelje, a on je je rekao da će prisustvovati.

Video: Comtrade i Microsoft partneri već 20 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    11. decembar 2022 | 12:14

    O ovome se malo piše u medijima i ne postoji ama baš nikakav pritisak da se on i ekipa procesuiraju za gubiyak od $8 milijardi. Razlog, bio je jedan od najvećih donora demokratske stranke i blisko sarađivao sa njima i njihovim članovima. Neće dana zatvora vidit.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>