• 0
 ≫ 

Šef propalog FTX-a kupovao akcije "velikog izdajnika malih ljudi": Prevara kojoj nema kraja

 ≫ 

"To je javna kompanija, nije iznenađenje".

  • 0
Sam Bankman-Fried

Foto: Tanjug/AP

Sem Benkmen-Frid,  je pozajmio 546 miliona dolara od svog hedž fonda da kupi udeo u Robinhudu, prenosi CNN.

Kada je Frid kupio skoro 7,6% udela u Robinhudu, popularnoj aplikaciji za trgovanje akcijama, ranije ove godine, finansirao je posao sa više od pola milijarde dolara pozajmljenih od njegovog sopstvenog hedž fonda — entiteta za koji tužioci kažu da je bio nezakonit odnosno da je usmeravao sredstava klijenata sa svoje pridružene platforme, FTX.

Benkman-Frid je priznao da su on i suosnivač FTX-a Geri Vang pozajmili više od 546 miliona dolara od hedž fonda, Alameda Research, koji su koristili za kupovinu akcija Robinhuda preko holding kompanije koju prvenstveno kontroliše Benkman-Frid.

Vang se od tada izjasnio krivim po četiri tačke za prevaru i zaveru, u saradnji sa američkim tužiocima koji istražuju kolaps FTX-a. Benkman-Frid je optužen po osam krivičnih tačaka.

Otkako je napustio FTX, on je više puta negirao da je svesno počinio prevaru; njegov datum suđenja nije određen.

Podsetimo, uhapšen je ranije ovog meseca na Bahamima i izručen je SAD prošle nedelje. On je u kućnom pritvoru u kući svojih roditelja u Kaliforniji, a trebalo bi da se izjasni o krivici na saveznom sudu na Menhetnu 3. januara.

Mogao bi da se suoči sa doživotnom robijom ako bude proglašen krivim.

Benkman-Fridov udeo u Robinhudu je sada u centru odvojene, multinacionalne pravne bitke oko imovine povezane sa bankrotom kripto carstva FTX.

Četiri odvojena entiteta su podnela pravo na oko 56 miliona akcija, u vrednosti od oko 450 miliona dolara. Novo rukovodstvo FTX-a, koje pokušava da povrati sredstva za investitore i klijente bankrotirane platforme, želi da preuzme kontrolu nad akcijama holding kompanije sa sedištem u Antigvi u 90% vlasništvu Benkman-Frida.

Iz sudskih podnesaka nije jasno da li je 546 miliona dolara korišćenih za kupovinu udela uključivalo sredstva za koja tužioci tvrde da su ukradena iz depozita klijenata u FTX.

Ranije ovog meseca, izvršni direktor Robinhuda Vlad Tenev rekao je za CNBC da "nije iznenađen" što je udeo sredstava u knjigama FTX-a jer je reč o akcijama javne kompanije.

U međuvremenu, nedavna implozija kriptovaluta bila je katastrofalna za Robinhud. Kompanija je otpustila 23% svojih zaposlenih u avgustu nakon sličnog talasa u aprilu.

Akcije onlajn brokerske kuće bile su u slobodnom padu jer je trgovanje presušilo. Podsetimo, posrnuli Robinhud su nazvali "velikim izdajnikom malih ljudi".

Video: Imao je najbolju firmu u zemlji, a osećao je da nema ništa: Kako se Andre izvukao iz pakla brnauta?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>