• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sem Bankman Frid mogao bi da provede decenije u zatvoru: Tužioci tvrde da je izgradio imperiju "na lažima"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suđenje Sem Bankman Fridu, osnivaču FTX-a, trajaće šest nedelja

  • 0
Bankman-Fried Foto: Kris INGRAHAM / AFP / Profimedia

Bivši izvršni direktor kripto berze FTX Sem Bankman Frid pojavio se na sudu u Njujorku gde odgovara na optužbe da je njegova propala imperija "izgrađena na lažima".

Tužioci su juče na sudu rekli da je bivši šef FTX-a ukrao milijarde od klijenata i investitora kako bi izvršio prevaru masovnih razmera.

Njegovi advokati negirali su sve optužbe i rekli da je "kralj kripta", pametni štreber koji se ponašao dobrom voljom prenosi Bi-Bi-Si.

Jedna od nekada najjačih berzi osnovana je 2019. godine.

- Izgledalo je kao da je Bankman-Frid na vhu sveta. Sve je bilo izgrađeno na lažima - rekao je tužilac.

Kako se tržište digitalnih kriptovaluta pogoršalo prošle godine, on je uskočio kao spasilac za manje firme, koje su mu zaradile nadimak "Kralj kripta".

Ali nekoliko meseci kasnije, uhapšen je i optužen za prevaru nakon što je FTX pao u bankrot sa milijardama, koje su prijavljene kao nestale.

Tridesetjednogošinjak je optužen da je koristio sredstva klijenata da podstakne rizične investicije u svojoj firmi trgovanja, Alameda Research i da finansira ekstravagantni život.

Součava se sa decenijama zatvora, ukoliko bude proglašen krivim. Tužioci kažu da je Bankman-Frid uzeo više od 10 milijardi dolara od FTX kupaca.

- Počinio je ogromnu prevaru i uzeo je milijarde dolara od hiljadu žrtava - rekao je jedan od tužioca.

Bankman-Frid je u intervjuima za medije priznao da je u firmi bilo lošeg upravljanja, ali je negirao da je prisvojio bilo kakva sredstva.

- Nije zločin biti izvršni direktor kompanije koja je kasnije podnela zahtev za bankrot - rekao je njegov advokat, gospodin Koen.

Četiri njegova najbliža poslovna saveznika, uključujući bivšu devojku i bivšu izvršnu direktorku Alamede Kerolajn Elison, već su se izjasnili krivim. Očekuje se da će trojica svedočiti protiv njega.

Prvi svedok koji je svedočio u korist optužbe bio je bivši korisnik FTX-a, Mark-Antoan Žilijar, francuski državljanin koji je rekao da je izgubio 133.000 dolara.

Trgovac robom, rekao je da zna za rizike ulaganja u kriptovalute i da je spreman da preuzme odgovornost za gubitke.

- Ako trgujem, ja sam odgovoran za svoje odluke - rekao je on sudu. Ali i dodao da nikada nije razmišljao o riziku da neko drugi koristi njegov novac za trgovinu.

- To nije ono za šta sam se prijavio - zaključio je.

Očekuje se da će suđenje trajati šest nedelja.

(Telegraf Biznis)

Video: Prva kripto menjačnica u Srbiji ECD obeležila Bitcoin "Pizza Day"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>