• 0

Da li je Mask "kralj spinovanja"? Čeka ga sud dvetočlane porote, zbog navodne obmane investitora

Osnivač Tesle će ove nedelje imati priliku da pred sudom objasni svoj postupak

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Advokat koji zastupa investitore kompanije Tesla, izjavo je 18. januara na suđenju u San Francisku - izvršnom direktoru Tesle Ilonu Masku, da je Mask "lagao" kada je 2018. tvitovao da je obezbedio finansiranje za privatno preuzimanje te kompanije.

Maskovi tvitovi doveli su do toga da "obični ljudi" izgube milione, rekao je Nikolas Porit, glavni advokat investitora, tokom uvodnog izlaganja pred porotom Saveznog suda u ovom američkom gradu, prenosi Rojters.

- Milioni dolara su izgubljeni kada su njegove laži objavljene - dodao je on.

Teslin investitor Glen Litlton zatražio je odštetu u ime akcionara koji su trgovali akcijama kompanije u danima nakon što je Ilon Mask na Tviteru obelodanio planove za otkup kompanije, u avgustu 2018. godine, zloupotrebivši ovlašćenja predsednika kompanije.

Kako navodi Rojters, na ovom potencijalno dramatičnom suđenju, devetočlana porota će utvrditi da li je Mask kao tadašnji izvršni direktor Tesle svesno prevario investitore tvrdeći u tvitovima od 7. avgusta 2018. da je obezbedio finansiranje od 72 milijarde dolara kako bi Tesla postala njegova privatna kompanija, da bi kasnije još jednim tvitom potvrdio da će ih kupiti po vrednosti od 420 američkih dolara za jednu vlasničku akciju.

Zahvaljujući ovim tvitovima, cene akcija Tesle su skočile za vrlo kratko vreme da bi ubrzo, kada se saznalo da je sve spin - pale daleko ispod vrednosti koje su imale pre Maskovih tvitova.

Sud će utvrditi da li su akcionari oštećeni i za koliko.

Ovi tvitovi su privukli pažnju saveznog Regulatornog tela za hartije od vrednosti, koje je utvrdilo da je bilo spekulacija i na kraju su se nagodili sa Maskom da prizna prekršaj i plati kaznu od 40 miliona dolara, kao i da se povuče sa pozicije predsednika Tesle.

Američki okružni sudija Edvard Čen, koji nadgleda suđenje, ocenio je da su Maskove izjave o statusu dogovora bile lažne i da je Mask ove tvrdnje izneo nepromišljeno, budući da do dogovora o finansiranju nije došlo.

Mask će ove nedelje imati priliku da pred sudom objasni svoj postupak.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari