• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li Tviter ima realnu konkurenciju? Kada je Mask preuzeo platformu, bivši radnici su iskoristili priliku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od platformi ističe da joj je glavni adut - bezbednost

  • 0
Tviter Ilon Mask, Musk Twitter

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je Sara Oh izgubila posao kao savetnica za ljudska prava u Tviteru prošle godine, odlučila je da se pridruži prijatelju u izgradnji rivalske platforme.

Sa kolegom, koji je takođe prethodno radio u Tviteru i Guglu, pokrenula je  platformu T2, koja je trenutno dostupna u beta verziji. Kao i Tviter, korisnicima nudi početnu stranicu sa objavama sa ograničenjem od 280 znakova.

Ali, ključni momenat koji bi ovu platformu mogao da prodaje, je po mišljenju bivše zaposlene u Tviteru - bezbednost.

- Mi zaista želimo da stvorimo iskustvo koje dozvoljava ljudima da dele šta žele bez straha od maltretiranja ili uznemiravanja, i osećamo kao da smo na pravom putu da donesemo to - istakla je ona za Si-En-En.

Dok neke aplikacije poput ove jako liče na Tviter, ima i onih koje imaju drugačiji pristup.

Na primer, prošlog meseca su osnivači Instagrama najavili "Artifact", personalizovani "fid sa vestima" koji koristi veštačku inteligenciju.

"Artifact" prikazuje popularne članke velikih medijskih organizacija i manjih blogera u glavnom fidu, prilagođenom korisnicima na osnovu njihovih aktivnosti i odabranih interesovanja.

Međutim, u potpunosti zamena Tvitera predstavlja veliki izazov. Sve one i dalje predstavljaju mali delić publike Tvitera, koji je od prošle godine imao više od 200 miliona aktivnih korisnika dnevno.

T2 ima listu čekanja od pet cifara, prema Ohu, koji kaže da taj broj nastavlja da raste.

Mastodon, najistaknutiji nedavni Tviter rival, imao je 2,5 miliona korisnika u novembru, ali je od tada pao na 1,4 miliona korisnika, što je moguća priča o upozorenju za druge servise.

Takođe, ljudi shvataju i da novije platforme nisu ni približno tako efikasne kada je reč o slanju poruke u odnosu na Tviter, rekao je viši analitičar Tome Forte za Si-En-En.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>