• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Miša Lukić o tehnologijama i biznisu: "Kao da je već početak 22. veka"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi put u poslednjih 200 godina, svi stejkholderi su nezadovoljni - smatra osnivač i glavni poslovni dizajner kompanije "New Strategy"

  • 0

Šta se trenutno dešava na tržištu rada i u svetu biznisaPrema analizama iz 142 zemlje, koje su obuhvatile više od 210.000 zaposlenih, samo 13% ispitanika voli svoj posao, pri čemu je svega 20% njih potpuno angažovano.

Više nije ista "igrica", i ko to ne shvati - ima ozbiljan problem. A ozbiljni ljudi smatraju da 40% sadašnjih kompanija neće preživeti narednih 10 godina, jer ne shvataju pravila nove "igre", navodi Miša Lukić, osnivač i glavni poslovni dizajner kompanije "New Strategy", u razgovoru sa Radetom Rakočevićem, direktorom i osnivačem "Senzal Capital Beograd", stručnjakom za berze i investitorom.

Kompanije koje se bave inovacijama sopstvenog biznis modela imaju 4 puta veći povrat nego kompanije koje su samo inovativne. Tako da postoji innovation premium u proceni vrednosti kompanije, ukoliko ste inovativna kompanija, ali i innovation tax ako niste, preneo je Blic.

"Ako nisi inovativan, nema veze koliki ti je prihod. Na primer, Tesla ima duplo manje prihoda, ali 12 puta veću tržišnu kapitalizaciju od Dženeral Motorsa, tako da su inovacije biznis modela budućnost i mnogo teže se kopiraju. Kad radite biznis model inovaciju ona je kombinacija mnogo stvari", dodaje se dalje u tekstu.

Lukić smatra i kako je sadašnja tehnologija na nivou kao da je početak 22. veka.

"Generacija Z i milenijalsi su u 21. veku, kompanije su u 20. veku, institucije u 19. veku, a političari u srednjem veku. Nove generacije su uhvatile taj korak brže nego kompanije. Sada je post-industrijska revolucija, to nije četvrta industrijska revolucija kako je mnogi nazivaju. Ovde nisu proizvodna sredstva u fokusu, već proizvodni odnosi".

Najveći generacijski jaz u istoriji čovečanstva se desio sada, navodi Miša Lukić, napominjući da generacija Z i bejbi bumersi rade na istom poslu.

- To nije bilo hiljadama godina, zahvaljujući tehnološkom napretku koji će ovih 100 godina napraviti kao 20.000 godina istorije.

Video: Iva Branković: Kako i koliko izbor partnera utiče na uspeh na poslu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>