• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marku su ponudili onlajn posao za blizu 4.000 evra: Dok se okreneš oko svoje ose, shvatiš da si prevaren

D. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Fišing" je postao sve popularniji i sofisticiraniji

  • 1
internet prevara sa mejlovima banaka Foto: Shutterstock

Danas je online biznis postao veoma popularan u svetu i sve više ljudi se odlučuje da svoje usluge nudi na internetu kao frilenseri. To može da bude jako dobar i unosan biznis ali i veoma rizičan ako naletite na prevarante. Danas je prevara na internetu sofisaticirana i toliko profesionalno organizovana da ne znate sve do kraja da se radi o prevari. Ko je lakoveran vrlo lako može da ostane bez novca.

Kako to rade?

Pronađu nalog frilensera na nekoj od platformi za online poslove kao što je Fiverr ili Upwork, a zatim vas kontaktiraju i zamole da im se javite na Telegram broj koji ostave u poruci.

Nakon toga kreće dopisivanje i nuđenje posla po basnoslovnim cenama od 4.000 dolara za prevod nekog teksta ili pravljenje logoa ili unos podataka.

Uvek se nude tri ista posla a to su prevođenje sa engleskog na lokalni jezik zemlje u kojoj živite, unos podataka u određene tabele i pravljenje logotipa.

Čak i ako odbijete i kažete da ne radite ništa od toga, oni vas pritiskaju sa pričom da bar možete prevod da uradite na lokalni jezik. I tu svi naprave grešku, prevođenje sa engleskog na lokalni jezik je lako uz internet i AI tehnologiju i ne oduzima vremena, a prevaranti nude 4.000 dolara za 70 strana.

Nakon toga vam pošalju uredno napravljen PDF format ponude i kada odete na internet stranu te kompanije vidite da ona zaista postoji kao i čovek koji vas je angažovao.

Prihvatite posao uradite sve za 24 sata kako su tražili i onda počinje drama. Najpre vam kažu da će vaš projekat da pogleda tim za reviziju i to traje nekoliko sati, a onda vam saopštavaju da je projekat prihvaćen i da će vam isplatiti 4.000 dolara za vaš posao.

Prosledite im mejl i vaš račun na nekoj od platformi za plaćanje kao štop su Skrill ili Neteller. Dobijete vrlo brzo mejl da je vaša uplata od 4.000 dolara spremna i da je na čekanju, a  da bi prošla treba da se logujete na njihov nalog za plaćanje koji koristi ta firma da bi vam isplatili novac. Uzgred treba da uplatite 250 evra za autentifikaciju, koje vam oni vraćaju sa uplatom od 4.250 evra..

Na kraju ko je lakoveran uplati i novac i oni samo nestanu. Takođe, ako javite da nemate taj novac nude vam da za manje novca recimo 180 evra verifikujete taj nalog, a kad ih odbijete samo nestanu sa telegrama, isključe broj i obrišu sliku.

Pazite se prevaranti su svuda oko vas na internetu.

(Telegraf.rs)

Video: Uhapšeno 14 osoba zbog prevara sa kriptovalutama: Oduzeti im stanovi, automobili i 43.000 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    13. mart 2024 | 12:56

    Svi bi danas bili profesionalci, a nisu ni za tramvaj voziti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>