• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mladi IT inženjeri konačno žele da rade javne projekte u Srbiji: "Potrebno jače partnerstvo"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Širokopojasni brzi internet postaje univerzalni servis

  • 0
Dušan Milićević, Biznis forum Kopaonik 2023 Foto: Filip Plavčić

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, izjavio je danas da Srbija, koja je već svrstana među 10 najbrže rastućih zemalja u svetu kada je u pitanju razvoj elektronske uprave, nastavlja da pravi veliki progres na tom polju.

"Do kraja meseca u Skupštini Srbije će se naći Predlog zakona o elektronskim komunikacijama.To je revolucionarni zakon, temelj budućih E komunikacija, koji podrazumeva mnogo brže i jače razvijanje širokopojasnih mreža u Srbiji ", rekao je Jovanović Kopaonik biznis forumu.

"Širokopojasni brzi internet postaje univerzalni servis, koji će u naredne tri godine stići u svako selo u Srbiji", rekao je ministar, koji je učestvovao na panelu "Poslovni ambijent i digitalizovani javni servisi: Dostignuća i izazovi". Zakon, kako je dodao, propisuje obavezu regulatora da vodi evidenciju o širkopojansim mrežama, donosi interesantne stavari, efikasnije upravljanje radio frekvencijskim spektrom, što je važno kao priprema za 5 G merežu.

"Prvi put zakonom definišemo da su računi elektronski, što će napraviti ogromne uštede na mnogim poljima", najavio je ministar i podsetio da se upravo zbog papira za račune godišnje poseče 12.000 stabala. Zakon će, kako je naglasio, uvesti novinu, a to je registracija pri pejd korisnika, omogući će besplatno pozivanje brojeva od socijalnog značaja, kao što su centri za nestalu decu, za pomoć deci, a unaprediće i komunikaciju sa hitnim službama...

Jovanović je naveo da u Srbiji postoji 1,7 miliona registrovanih naloga na portalu E-upravel ali i to da je mnogo značajnije to što građani sve više otvaraju E-naloge i dobijaju svoje E-identitete i postaju E-građani.

Ministar je najavio da će uskoro početi rad radne grupe koju će činiti i zaposleni u javnoj upravi, kao i predstavnici privrede a koji su bili od koristi pri pisanju Predloga zakona o elektronskim komunikacijama a radiće na izmenama i dopunama zakona o informacionoj bezbednosti.

Direktor RGZ-a mr Borko Drašković, govoreći na istom panelu: "Poslovna klima i digitalizacija javnih usluga: dostignuća i izazovi“  istakao je da potpuna digitalizacija i servisna orijentacija usluga koje su građanima i privredi veoma lako dostupne dokazuju da je RGZ jedan od lidera u ovoj oblasti. Republički geodetski zavod je objavio Registar neregulisanih objekata u katastru nepokretnosti koji prikazuje da postoji skoro 4,8 miliona neregulisanih objekata u Srbiji, od kojih oko 3 miliona ima neku vrstu dokumentacije koja, iz različitih razloga, nije podobna za upis u katastar. Sa Ministarstvom pravde radi se na procesu kovalidacije dokumentacije da bi se pomoglo građanima da pređu u regulisani status.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda je poslao javni poziv Vladi, privredi i građanima na dvosmernu komunikaciju sa ovom institucijom i donošenje odluka na osnovu geoprostornih podataka koje im omogućava RGZ platforma za informisano odlučivanje.

Panelom je moderirala Bojana Tošić direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, dok su ostali panelisti bili Dragana Ilić, direktorka korporativnih poslova u kompaniji CETIN, Mihailo Jovanović ministar informisanja i telekomunikacija, Dušan Milićević direktor Comtrade System Integration i Radan Radenko direktor Saga NFG.

Tošićeva je istakla da je danas sve "e", odnosno da postoji e-zdravlje, e-mobilnost, a da su javne politike zasnovane na podacima. Zbog toga je, prema njenim rečima, potrebna saradnja partnera i svih učesnika u lancu kako bi se podaci i zaštitili.

Naročito je potrebno, ističe, objasniti propise.

Milićević je istakao da se promenila i kultura u javnom sektoru, kao i da sada taj resor privlači mlade inženjere koji su motivisani da rade javne projkte.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>