• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podaci jasno govore: Evo kada bi mogla da padne cena nekretnina u Srbiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kriva podataka jasno ukazuje da dolazi do smirivanja tržišta

  • 5
Stan apartman dnevna soba nameštaj nekretnine Foto: Shutterstock

Domaće tržište nekretnina smiriće se već krajem prvog kvartala, rečeno je na Kopaonik Biznis Forumu gde prisustvuje i Telegraf Biznis.

Govoreći u okviru panela koji je posvećen digitalizaciji, Drašković Borko, direktor RGZ-a, izneo je podatke i pokazao krivu koja ukazuje na taj trend.

Prema njegovim rečima, jasni su indikatori da može doći do obaranja međuindeksa, odnosno do obaranja cena.

- Sređivanje, odnosno, bolje rečeno "smirivanje" tržišta, možemo da očekujemo već u ovom prvom kvartalu - naveo je on, međutim, dodaje da će do takvog razvoja situacije doći "samo ukoliko se ne dese novi izazovi i nove geopolitičke tenzije".

Građani Srbije bi, dakle, mogli barem malo da "predahnu" posle ove vesti, budući da su cene raspidno skakale mesecima unazad - bilo da je reč o prodaji ili iznajmljivanju.

Takođe, velike razlike u cenama među gradovima i mestima u zemlji dovele su do toga da negde novogradnja stagnira, a cena po kvadratu iznosi svega 500 evra - kao u Boru, a da negde samo garaža košta kao nekada solidan stan.

Sve u svemu, možemo zaključiti da tržište osluškuje i zahteve/uslove potencijalnih kupaca, budući da je opala potražnja za kreditima, a samim tim - usporila je i prodaja stanova tim putem.

To se dogodilo tokom poslednjeg kvartala 2022. godine, a na to su uticali rast cena nekretnina i tržište rada.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 199....

    7. mart 2023 | 17:01

    Odes u banku da podneses papire za stambeni kredit.Zovu te iz banke posle tri dana i kazu da je doslo do promene na trzistu nekretnina i da uslovi vise ne vaze.U kojoj godini zivimo?

  • Nenad

    7. mart 2023 | 22:22

    Preterali sa cenama ja se pitam ko to jos kupuje 2500e m2 pa to u londonu nije toliko a realno vise od 1200e m2 ne treba skuplji a kuce 5 ari 200000 e svaki dan dizu kome se koliko dize crne a drzava cuti sta je sa porezima niko nikom ne placa

  • Pozz

    8. mart 2023 | 16:02

    Drugo stepena zalba 7

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>