• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suosnivač Intela Gordon Mur preminuo u 94. godini: Imao je viziju koja traje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Magazin "Forbs" je ove godine procenio da Murovo bogatstvo vredi 7,2 milijarde dolara

  • 0
Gordon Moore, Mur, Intel Foto: Handout / AFP / Profimedia

Suosnivač Intel korporacije Gordon Mur preminuo je u 94. godini, saopštila je ta kompanija.

Intel i Murova porodična filantropska fondacija saopštili su da je Mur preminuo u petak okružen porodicom u svojoj kući na Havajima. Mur je 1968. bio jedan od trojice inženjera koji su osnovali Intel, proizvođača procesora koji se nalaze u 70 odsto svetskih ličnih računara.

Mur je 1965. godine primetio da se, zahvaljujući poboljšanjima u tehnologiji, broj tranzistora na mikročipovima otprilike udvostručio svake godine otkako su integrisana kola izumljena nekoliko godina pre toga.

Njegovo predviđanje da će se trend nastaviti postalo je poznato kao "Murov zakon". Kasnije je zakon revidiran pa je precizirano da se udvostručenje broja tranzistora događa svake dve, a ne svake godine.

Murov zakon je pomogao Intelu i konkurentskim proizvođačima čipova da agresivno usmere svoje istraživačke i razvojne resurse kako bi osigurali da se to pravilo obistini, navodi Rojters.

„Integrisana kola će dovesti do takvih čuda kao što su kućni računari - ili barem terminali povezani sa centralnim kompjuterom - automatske komande za automobile, kao i lična prenosiva komunikaciona oprema", napisao je Mur u svom radu dve decenije pre PC revolucije i više od 40 godina pre nego što je Epl lansirao ajfon.

Uprkos padovima u proizvodnji zbog kojih je Intel izgubio tržišni udeo poslednjih godina, trenutni izvršni direktor Pat Dželsinger rekao je da veruje da Murov zakon i dalje važi.

Mur je rođen u San Francisku, a stekao je doktorat iz hemije i fizike 1954. na Kalifornijskom tehnološkom institutu. Mur je dobio Medalju slobode, najviše nacionalno civilno priznanje, od predsednika Džordža Buša 2002. godine.

Magazin "Forbs" je ove godine procenio da Murovo bogatstvo vredi 7,2 milijarde dolara.

Intel korporacija osnovana je 1968. godine u SAD i danas je najpoznatija po proizvodnji mikroprocesora i drugih integrisanih elektronskih kola.

Intel takođe proizvodi mrežne karte, matične ploče, komponente i ostale računarske uređaje.

Video: Mali Uroš je čudo od deteta: Dečak osmislio pametnog robota koji će od koristi čovečanstvu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>