• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Letonija jednostavno ume sa startapima, a žele da pomognu i našim iz Srbije: Imamo li prilike na Baltiku?

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Letonija, strtapi

Foto: DIS

U mnogim državama, pa i u našoj, praksa je da se uspostavljaju razni programi podrške privredi i subvencija u cilju privlačenja investicija. Sa druge strane, programi specifičnih poreskih olakšica za startape su ređa pojava. Letonsko Ministarstvo ekonomije, uz direktnu podršku ministra učinilo je hrabar korak još pre nekoliko godina, u nameri da realizuju zajedničku viziju Letonije kao države u kojoj se mogu pojaviti startapi konkurentni na svetskom nivou.

I rezultati su i te kako vidljivi. Danas je to zemlja koja ima najbolju klimu za razvoj startapa, a jedan od recepata koje smo čuli od predstavnica tamošnje startap scene, jeste i što imaju jasan plan. To znači, objašnjava Liva Perkone, da ne prave rešenja za svoje, već za globalno tržište.

Nešto je drugačije kad su u pitanju jednorozi, a nije da ih nema u Baltičkom regionu.

Događaj „Povezivanje startap ekosistema Letonije i Srbije” koji je održan juče u Beogradu u prostoru Inicijative Digitalna Srbija okupio je predstavnike tehnološkog sektora, osnivače startapa i investitore iz obe zemlje kako bi se međusobno upoznali i razgovarali o mogućnostima saradnje, ulaganja i povezivanja startap ekosistema.

Predstavnici Inicijative Digitalna Srbija, Letonske agencije za investicije i razvoj (LIAA) i HackCodeX hakatona, koji su organizovali događaj, predstavili su mogućnosti za startape iz Srbije na letonskom tržištu i obrnuto, dok su na panel diskusiji o saradnji startap ekosistema razgovarali Liva Perkone, osnivačica organizacije Helve i poslovni anđeo, Miljan Tekić, COO i suosnivač startapa Tenderly i Ivan Kadić, generalni direktor i suosnivač startapa Reputeo.

- Oduševljeni smo prilikom da okupimo predstavnike iz Srbije i Letonije kako bismo istražili potencijalne mogućnosti za rast i inovacije - rekla je Polina Ivleva, stručnjak odeljenja za podršku startapima u LIAA. „Naš cilj je da pomognemo srpskim startapima da stignu na tržište Letonije predstavljajući prednosti letonskog startap ekosistema i verujemo da je ovaj događaj bio savršena prilika da započnemo saradnju“.

Letonski startap ekosistem je porastao poslednjih godina, pružajući brojne prednosti stranim kompanijama, kao što su startap vize i povoljniji uslovi ulaganja. Na ovaj način olakšano je stvaranje uspešne saradnje preko granica, a na događaju su predstavljene ove mogućnosti za srpske preduzetnike zainteresovane da otvore svoje poslovanje na tržištu Letonije.

„Izlazak na nova tržišta je važan korak za svaki startap i dobro je da sa tim tržištem ima bliske veze i razumevanje uslova za rast i razvoj. Danas smo domaćim startapima otvorili novi prostor za saradnju, ovog puta na Baltiku, koji je već prepoznat kao mesto inovacija i dobrih prilika za startape“, izjavio je Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija.

Na događaju je predstavljen i predstojeći HackCodeX, jedan od vodećih hakatona u Evropi, koji će se održati u Letoniji, u Rigi, od 3. do 5. juna 2023. HackCodeX takođe poziva predstavnike iz Srbije da se prijave i pokažu svoje veštine, povežu se i potencijalno osvoje vredne nagrade.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>