• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"IBM krči put i pokazuje pravac drugim partnerima": Konferencija ReCognize okupila najvažnije kompanije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na konferenciji je bilo reči o najnovijim dostignućima i trendovima u svetu tehnologije

  • 0
IBM, CT Foto: IBM/Ustupljene fotografije

" Izvoz IKT usluga za prvi kvartal 2023. godine iznosi 786 miliona evra, što je rast od 43,9% u odnosu na isti period prošle godine koja je bila rekordna sa ukupnim izvozom od oko 2,7 milijardi evra. Na osnovu ovog rasta projektuje se očekivani ukupan izvoz IKT usluga u 2023. godini od oko čak 4 milijarde evra", istakao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović na jučerašnjem otvaranju konferencije ReCognize, koju je organizovala kompanija IBM sa svojim partnerima.

Podsetimo, u Novom Sadu je prošle godine otvoren i prvi IBM razvojni centar u Srbiji. Tada je u eksluzivnom intervjuu za Telegraf Biznis, direktor IBM za Srbiju Nikola Polić, otkrio planove i šanse za domaće tržište.

- Time je IBM, pored prodaje svojih rešenja, počeo u Srbiji da se bavi i razvojem softvera, uposlivši naše stručnjake i naše znanje. Više od svega ponosni smo i uvek ističemo da je kompanija IBM prvi komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu, našeg, do sada,najznačajnijeg ovakvog objekta, napravljenog po najvišim tehničkim i svetskim standardima zahvaljujući kojem smo, od svetski priznatih institucija, prepoznati kao jedna od zemalja lidera u razvoju elektronske uprave i digitalizacije - dodao je ministar.

Na konferenciji je bilo reči o najnovijim dostignućima i trendovima u svetu tehnologije, veštačke inteligencije, sajber bezbednosti, modernizacije poslovanja u hibridnom cloud-u i razvoju IT infrastrukture.

- Danas smo imali priliku da čujemo najveće partnere IBM-a, koji su izdvojili praktično neke svoje uspešne implementacije kod nekih korisnika, a koje su bazirali na IBM tehnologijama - istakao je Nikola Polić za Telegraf Biznis.

Na pitanje koliko je važno povezivanje kompanija, odgovara:

Jako je bitno da se napravi tehnološki ekosistem u Srbiji između partnerskih, teholoških i korisničkih kompanija. Veliki partneri, veliki sistem integratori, poput Comtrade System Integration, koji rade i sa nama i sa drugim tehnološkim kompanijama i sa velikim korisnicima kao što su Telekom Srbija, kao što su velike banke, velike državne organizacije poput eUprave... gde svi formiraju jedan ekosistem.

- Ako pričamo o veštačkoj inteligenciji, svi zajedno radeći na stvarnim projektima, a istovremeno podržavajući akademsku zajednicu ćemo da unapredimo i kapacitete Srbije i pojedinačne kapacitete svakog od nas da iznedrimo uspešne projekte koji su preduslov za napredak, a i na taj način da se postaramo da kadrovi koji su bitni za razvoj veštačke inteligencije i tehnoloških inovacija ostanu u Srbiji.

Natali Delić, direktorka za digitalne tehnologije i strategiju u Telekom Srbija, istakla je da je prošlo vreme kada je jedan pojedinac ili kompanija mogla da ima dovoljno znanja ili iskustva da radi sama.

- Jedini način da adresiramo sve te izazove koje imamo na tržištu, bilo sa korisnicima, sistemima ili platformama, na kraju krajeva izazove koje društvo donosi, jeste da stvaramo ekosisteme različitih partnera i da stvaramo suštinski kolektivno znanje.

Radenko Banković menadžer poslovnog razvoja IBM-a u Comtrade System Integration naglasio je u okviru panela "Kako razviti kreativna rešenja koristeći IBM hibridnu cloud automatizaciju i Data platforme" da se svi oslanjaju na IBM i na ono što IBM radi jako dobro - Krči put i pokazuje pravac u kojim tehnološkim domenima treba da idu drugi kao partneri.

(Telegraf Biznis)

Video: Počela dvodnevna konferencija Interkonekt: Šansa za mala i srednja preduzeća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>