• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li Amerika pokušava da "likvidira" kripto? Poređenje sa Ponzijevom šemom tera ulagače

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Regulatorna neizvesnost čini ulaganja u SAD većim rizikom", smatra čelnik jedne od popularnih kripto kompanija

  • 1
kripto, amerika Foto: Shutterstock

Pre tri godine, većina firmi u sektoru u koji je ulagala kompanija Endrua Durgija nalazila se u SAD.

Ove godine, on procenjuje da će to biti samo jedna od 10 firmi, što je, kako piše BBC, odraz procene "Republic Crypto" da je Amerika sve više neprijateljski raspoložena prema digitalnim sredstvima kao što su kriptovalute i tokeni.

Podsećamo i da su SAD pre nekoliko dana podnele tužbu protiv najpoznatije kripto berze na svetu, Bajnens. Potom, usledila je i tužba protiv Coinbase-a.

Ono što Durgi smatra trenutno najvećim problemom jeste sledeće:

"Regulatorna neizvesnost čini ulaganja u SAD većim rizikom".

Sektor je, pritom, već bio pod pritiskom, nakon što su prošle godine pale cene virtuelnih valuta. Dodatna šteta nastala je zbog kraha nekoliko firmi visokog profila, uključujući FTX, kojom je upravljao tzv. Kripto kralj, Sem Bankman-Frid.

Ipak, on je optužen za sprovođenje "jedne od najvećih finansijskih prevara" u istoriji SAD, dakle, ne samo u kripto svetu, i to je umnogome poljuljalo tržište u Americi. Potreseni previranjima, američki regulatori pojačali su nadzor nad sektorom, u čije su aktivnosti - koje se kose sa američkim finansijskim pravilima - vlasti upućene od 2017. godine.

Kampanja je izazvala stalne optužbe protiv kripto firmi i rukovodilaca, a zvaničnici smatraju da je bitkoin, koji predstavlja najveći deo vrednosti u sektoru u kome cirkuliše hiljade valuta, roba slična zlatu.

To znači da na nju uglavnom nije uticala trenutna regulatorna debata, koja zavisi od pravnog pitanja šta predstavlja "sigurnost" - investicija poput akcija ili obveznica koju nadgleda SEC.

bitkoin, kripto menjačnica Foto: Umit Turhan Coskun / Zuma Press / Profimedia

Gari Gensler, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, branio je gorepomenute podnete tužbe ovog meseca, upoređujući stanje u industriji sa 1920-im godinama, pre nego što su SAD uvele mnoga pravila: pogađate, jedna od prevara tiče se čuvene Ponzijeve šeme.

Ponzijeva šema je prevara o investiranju koja obećava visoke stope prinosa, uz mali rizik za investitore.

Nakon tužbi od strane SAD, kupci su povukli milijarde dolara sredstava. Američke banke su ograničile svoj rad sa Bajnensom, prisiljavajući ga da prestane da prihvata američke dolare, a Robinhud, aplikacija za trgovanje, rekla je da će prestati da navodi određena sredstva navedena u tužbama, pozivajući se na "oblak neizvesnosti".

Kritičari, međutim, optužuju SEC za neprijateljsku "regulaciju", u cilju podizanja sopstvenog političkog profila. Oni kažu da uprkos stalnim naporima industrije da predloži nova pravila, agencija odbija da prizna razlike između različitih tipova kripto firmi i karakteristika tehnologije, poput decentralizovane automatizovane obrade.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    16. jun 2023 | 08:50

    Kao i sve prevare i ova će na kraju da se sruši kao kula od karata. Oni na vrhu piramide će pokupiti kajmak kao što je uvek i bilo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>