• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iznenadne promene u vrhu Alibabe: Poznato ko je novi prvi čovek kompanije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sukcesija dolazi samo nekoliko meseci nakon što je internet gigant najavio najveće restrukturiranje u svojoj 24-godišnjoj istoriji

  • 0
Džozef Cai, Alibaba Ng Han Guan (STF) AP Photo, File

Džozef Cai, izvršni potpredsednik i suosnivač Alibaba grupe, naslediće Daniela Zanga na mestu predsednika, saopštila je ova kompanija, a Edi Vu, predsednik Alibabine platforme za e-trgovinu Taobao i Tmall Group, naslediće Zanga na mestu izvršnog direktora i zameniti ga u upravnom odboru kompanije. Oba imenovanja će stupiti na snagu 10. septembra 2023. godine, saopštila je kompanija.

Ovo je druga kadrovska promena u vrhu kompanije u samo nekoliko godina, nakon što se osnivač Džek Ma povukao 2019. godine. Nakon tranzicije, Zang će nastaviti da radi kao predsednik i izvršni direktor Alibabine jedinice za klaud, piše CNN.

- Ovo je pravo vreme da napravim tranziciju, s obzirom na važnost Alibaba klauda - rekao je Zang u najavi. Dodao je da je pojava generativne AI otvorila "uzbudljive nove mogućnosti" za poslovanje kompanije u oblaku. Vu, takođe suosnivač Alibabe, bio je direktor tehnologije na samom početku poslovanja kompanije 1999. godine.

- Zahvalan sam na poverenju upravnog odbora Alibaba grupe i počastvovan sam što ću naslediti Daniela na mestu generalnog direktora Alibabe. Dok naša trenutna transformacija donosi novu korporativnu organizacionu i upravljačku strukturu, Alibabina misija ostaje nepromenjena -  rekao je on.

Sukcesija dolazi samo nekoliko meseci nakon što je internet gigant najavio najveće restrukturiranje u svojoj 24-godišnjoj istoriji.

Kompanija planira da se podeli na šest odvojenih jedinica, uključujući oblak, e-trgovinu, logistiku, medije i zabavu. Svaku jedinicu bi nadgledali sopstveni izvršni direktor i direktori odbora.

Zanga je Alibaba imenovao za generalnog direktora u maju 2015, osam godina nakon što se pridružio kompaniji. On je 10. septembra 2019. zamenio Džeka Maa na mestu izvršnog predsednika, pošto je Ma otišao u penziju na svoj rođendan i 20. godišnjicu kompanije, kao što je obećao.

Alibaba je najveća kineska kompanija za e-trgovinu, koja ima više od 900 miliona aktivnih korisnika godišnje na svojim Taobao i Tmall platformama. Takođe upravlja najvećim računarskim oblakom i platformama za digitalno plaćanje u zemlji.

Prošle nedelje, Ma je kao gostujući profesor održao svoje prvo predavanje na Univerzitetu u Tokiju, navodi se u saopštenju univerziteta.

(Telegraf Biznis)

Video: Jevrosimović: "IT industrija nije u krizi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>