• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Paradoks: U mestu koje je stvorilo veštačku inteligenciju - uveliko pljušte otkazi zbog nje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo do sada, tokom 2023, otpušteno je čak 212.294 radnika u tehnološkoj industriji

  • 1
Silicon Valleys Foto: Shutterstock

U poslednje vreme podigla se prašina oko veštačke inteligencije (AI) i njenog negativnog uticaja na tržište rada, ali u kontekstu otkaza.

Može li AI zaista da zameni ljudski rad u godinama koje dolaze? O tome se već dugo diskutuje afirmativno, te ne čudi što su mnogi stručnjaci u strahu da će izgubiti posao.

Štaviše, nalet veštačke inteligencije već izaziva preokret i u industriji koja je stvorila. Paradoksalno, ali nekada je delovalo da su ti radnici "nepobedivi".

Međutim, da tehnološki stručnjaci svojim inovativnim rešenjima sami sebi "uskaču u stomak" govore i aktuelni podaci iz SAD, tačnije iz Silicijumske doline.

Ova regija San Franciska je praktično iznedrila AI i sve ostale tehnološke podvige koje danas usvajamo i koristimo.

I dalje relativno mali - ali rastući broj tehnoloških kompanija, naveo je veštačku inteligenciju kao razlog za otpuštanje radnika i preispitivanje novih kandidata tokom poslednjih meseci, dok se Silicijumska dolina bori da se prilagodi brzom napretku tehnologije koju kreira u sopstvenom dvorištu.

Chegg, obrazovna platforma, otkrila je u regulatornom podnesku prošlog meseca da je otpustila 4% svoje radne snage, ili oko 80 zaposlenih, "kako bi bolje pozicionirala kompaniju u sprovođenju strategije veštačke inteligencije i da bi stvorila dugoročnu, održivu vrednost za svoje studente i investitore".

Takođe, generalni direktor IBM-a, Arvind Krišna, rekao je u intervjuu za Blumberg u maju da njegova kompanija planira pauziranje u zapošljavanju, kada je reč o pozicijama koje bi AI mogla da zameni.

Međutim, u jednom kasnijem intervjuu, Krišna je rekao da smatra da su njegovi raniji komentari izvučeni iz konteksta i naglasio da će "AI otvoriti više radnih mesta nego što će ih oduzeti".

Veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

A krajem aprila, servis za skladištenje fajlova Dropboks, saopštio je da otpušta oko 16% svoje radne snage, ili oko 500 ljudi, takođe navodeći AI kao razlog za to.

I tu nije kraj firmama koje čine isto. Ovim potezima, Silicijumska dolina ne samo da prednjači u razvoju veštačke inteligencije, već nudi i rani uvid u to kako se preduzeća mogu prilagoditi novim alatima.

Doduše, nalet AI alata je samo dodatni faktor koji utiče na otpuštanja u industriji tehnoloških kompanija, budući da su se mnoge od njih dve-tri godine unazad prilagođavale novonastalom, neizvesnom ekonomskom okruženju, usred kovida.

Samo do sada, tokom 2023, otpušteno je čak 212.294 radnika u tehnološkoj industriji. To uveliko premašuje brojku iz 2022, koja je iznosila 164.709. Čini se da su čak i softverski inženjeri u Silicijumskoj dolini, koji su nekada važili za nedodirljive, sada u opasnosti da izgube posao ili da im bude smanjena plata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Видоје

    5. jul 2023 | 12:34

    Ко тражи веће, изгуби оно из вреће !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>