• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačke kompanije na meti sajber napada: Šteta veća od 200 milijardi evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na pitanje "da li su sajber napadi egzistencionalna pretnja za vaš biznis", više od polovine nemačkih kompanija (52 odsto) odgovorilo je potvrdno

  • 0
anonymous, anonimusi hakeri, Foto: Pixabay

Zločini u sajber prostoru, među koje spada krađa IT opreme i podataka, kao i digitalna i industrijska špijunaža i sabotaža, ove godine će koštati Nemačku 206 milijardi evra, saopštilo je danas nemačko digitalno udruženje Bitkom.

Ovaj rezultat je dobijen na osnovu ankete u više od 1.000 nemačkih kompanija, a šteta će već treću godinu zaredom biti veća od 200 milijardi evra, prenosi Rojters.

- Nemačka ekonomija je veoma atraktivna meta za kriminalce i neprijateljske države, a granice između kriminalaca i aktera pod kontrolom države su zamagljene - rekao je predsednik Bitkoma Ralf Vintergerst.

Otprilike tri četvrtine anketiranih kompanija je u poslednjih 12 meseci bilo na meti digitalnih napada, što je pad sa 84 odsto koliko je zabeleženo godinu dana ranije.

- Blagi pad broja preduzeća koji su bili na udaru digitalnih napada je pozitivan signal, koji pokazuje da mere zaštite imaju smisla - rekao je Vintergerst.

Pre godinu dana je ovaj procenat bio 45 odsto, a pre dve godine samo devet odsto. Od kompanija koje su pretrpele sajber napade, 70 odsto firmi navodi da su im ukradeni osetljivi podaci, a 61 odsto da je neko špijunirao njihovu digitalnu komunikaciju.

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>