Dražen je pre 12 godina počeo prve dane u Majkrosoftu, sada vodi jedan od njihovih najvažnijih poslova

Nikada nisam išao napred zbog ostvarenja cilja u karijeri, uvek mi je bio cilj da napravim sjajan softver kojim ću se ponositi kaže nam Dražen Šumić, između ostalog

Komentari

  • analiticar

    21. septembar 2023 | 20:25

    Kako je Amerika pocela da upumpava helikopterski inflatorni novac po banana drzavicama shirom svijeta, tako su plate u tim banana drzavicama "rasle". Od 300eur na 1000eur, na bazi nicega. U komparaciji sa jednom Njemackom koja je broj 1 u multi-faktorijalnoj produktivnosti, dok smo mi na 63-cem mjestu (komparacije radi, Slovenija je na 32-gom). Jedino su makedonija i Bosna malo iza nas. Dakle? Novac iz prese se daje i distribuira poliicki podobnim ljudima. Kako to Ameri rade? Pa tako sto drze dizgine dolara kao plateznog sredstva. A zasto BRIKS ne preuzme? Pa poceli su a onda rat u Ukrajini u koji se pumpaju milijarede dolara istog helikopterskog novca. Sta je rezultat? Mala kahvica na Kalemegdanu je sada 2eur (komparacije radi, ja sada, dok ovo pisem, ispijam u centru najveceg kanadskog grada malu kahvicu za 1.16eur preracunato). Sta nam to kaze? To nam kaze da je sve f a t a m o r g a n a. Vec sada su plate u Srbiji naduvane 300%. Pitanje je dana a ne mjeseca kad ce poceti ogromna otpustanja u Srbiji. Bice ogromna inflacija u Srbiji, tacnije stagflacija. Restorani kostaju vise u Beogradu nego u zapadnim gradovima. Odjeca je bar dva puta skuplja u Beogradu nego na zapadu. Evo, primjera radi, ja sam kupio Mavi dzins za 25eur. U beogradu bih morao da iskeshiram preko 100 ili 200eur. Crno se pise, crno da crnje ne moze da bude.

    • 21. septembar 2023 | 21:00

      Baki

      @analiticar

      Pijem i ja kahvu u Torontu vec 30 godina i slazem se da je ekonomija Srbije u problemu koji lako moze da se jos vise pogorsa. Ali za ovako ozbiljnu temu dajes samo jedan primer, a to je cena kahve na Kalemegdanu i u najvecem kanadskom gradu. Neozbiljno, bre. Bez 20-30 primera nema ozbiljne diskusije.

    • 21. septembar 2023 | 23:38

      analiticar

      @analiticar

      Bice snimak, bice. Jutjub jedino, da ljudi vide crno na bijelo da je sada 30% jeftiniji zivot u Torontu nego u Beogradu. Evo bas sad sam pojeo dvije kugle Dolce sladoleda, jagode cizkejk plus tiramisu, za 3.71eur. Jeste ovo je vrhunski talijanski sladoled Dolce pa je skup. Takav u beogradu kosta 5eur. Zasto? Plata prodavacice u Dolce Torontu je 1500eur. Kolika je plata takve prodavacice sladoleda u Beogradu? 250eur? Obicno popodne svratim u Loblaw da kupim bizonov ramstek 225gr za 4eur. Nekad umjesto bizona uzmem jelena medaljone za istu cijenu 4eur, jer snizenja su konstantna. Ne radim pa mi vlada daje mjesecnu pomoc od 1600eur evo vec 6 mjeseci. Jedem iskljucivo organsku hranu, divljac, jagnjetinu s pasnjaka, budzasto u odnosu na beograd.

    • 22. septembar 2023 | 01:07

      analiticar

      @analiticar

      Sad sam imao kasni rucak u najskupljoj prodavnici Kanade, Pusateriju. Uzeo sam govedinu Stroganoff sa pire krompirom i gljivama. 10eur. E to je vec cijena. Ali oni imaju Chef-a pravog, za gastronomiju. Mi nemamo prevod za to. Kuvar ili Glavni kuvar mozda, sef kuhinje. Uzeo sam i veknu s maslinama za 1.5eur, da umocim u Stroganoff pikantni sos. Obilna porcija. Za dezert sam uzeo Vienna cizkejk, pravi becki original 100gr 3eur. Pusateri je najmanje 30 do 50% skuplji od drugih prodavnica. Tu uzimam i makedonski ajvar, velika tegla 5.5eur. Ali dobijam pare od vlade dzabe pa sto da ne trosim. Kupio sam i mlijekom hranjenu telecu dzigericu, skoro 600gr 18eur. Toga nema u Srbiji tako da je tesko za poredjenje. Ima teletine u Bosni ali pitanje je da li ima iskljucivo mlijekom hranjene i da je to certifikovano. Nema sanse, osim ako ne znas seljaka licno i zivis u blizini. Npr restoran "Kod Tašte" na Fruskoj Gori. Koliko kosta neko gastronomsko jelo tamo tipa Govedina Stroganoff ili Burginjon? A tasta je domacica a ne skolovani kuvar. Slazem se da treba jedno ekstenzivno istrazivanje napraviti.

    • 10. oktobar 2023 | 13:37

      азбука

      @analiticar

      И други су путовали ... Јесте Београд постаоп скуп за Србе, али туристичка места другде су много скупља. Ове године сам био у Италији, Шпанији, Аустрији ... Аперол за 16,5 евра, пица 15 (плус 3 евра по особи за кувер), кафа око 5, две гомбоце око 11, сендвичи ... !м!;ј