• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tech news by Tech news by Comtrade

Napajanje računara do 2040. može postati neizvodljivo sa današnjom tehnologijom: IT stručnjaci imaju rešenje

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

To je ceo novi svet neograničenih mogućnosti, koji čovečanstvu može da otvori puteve do dosad nezamislivih dostignuća

  • 2
Kompjuter mozak interfejs Foto: Shutterstock.com

Da li vam je poznat osećaj kada bacite novčić i pitate se da li će pasti na glavu ili pismo, dok se vrti u vazduhu? Taj trenutak neizvesnosti je savršen primer za ono što zovemo kvantnim računarstvom (quantum computing).

Za razliku od tradicionalnog računarstva, za koje znamo da je zasnovano na nizovima nula i jedinica, kvantno računarstvo koristi elemente koje zovemo kubiti, i koji su slični novčiću koji se vrti u vazduhu dok se ne utvrdi da li je njegova vrednost 0 ili 1, tj pismo ili glava.

Nova granica u računarstvu

Klasični računari su transformisali naš svet i uveli nas u novu tehnološku eru. Sada, kvantno računarstvo ima potencijal da učini nešto slično.

Trenutna računarska tehnologija, koliko god bila izvanredna, dostiže svoje granice kada se suoči sa određenim složenim problemima. Klasični računari rade sa bitovima, nulama i jedinicama, koji funkcionišu kao prekidači za uključivanje i isključivanje svetla.

Oni prate određeni redosled za obradu podataka, ali kako problemi postaju sve složeniji, čak ni najnapredniji procesori ne mogu da prate ovaj tempo. Tu na scenu stupa kvantno računarstvo, ne kao zamena, vkao novo sredstvo za rešavanje ovih problema.

Kvantni skok: korišćenje moći kubita

Za razliku od bitova koji su ograničeni na dve vrednosti (0 ili 1), kubiti mogu postojati u bilo kojoj tački na toj sferi. To znači da kvantni računari mogu da vrše više proračuna u isto vreme, da skladište ogromne količine informacija i da ih obrađuju efikasnije od klasičnih računara. Potencijalno povećanje brzine korišćenjem ove tehnologije je zapanjujuće – govorimo o procesorima koji bi mogli biti milionima puta brži od onih koje danas koristimo.

Kvantna komunikacija Foto: Unsplash

Potreba za kvantnom efikasnošću

U današnjoj eri, kada je sve zasnovano na podacima, potražnja za većom procesorskom snagom i energetskom efikasnošću nikada nije bila veća. Do 2040. godine, napajanje svih mašina na globalnom nivou bi moglo postati neizvodljivo sa današnjom tehnologijom.

Kvantno računarstvo nudi rešenje za ovaj izazov i zato u IT industriji trenutno postoji takmičenje ko će učiniti kvantne računare održivim u komercijalnom obliku.

Katalizator globalnih promena

Očekuje se da će uticaj kvantnog računarstva biti primetan u svim industrijama. Od temeljnog menjanja načina na koji razvijamo nove lekove i materijale do poboljšanja bezbednosti naših podataka, od istraživanja svemira do razumevanja klimatskih promena – mogućnosti su beskrajne.

Iz tog razloga, najveći igrači na IT tržištu, poput IBM-a i Gugla, zajedno sa vladama širom sveta, ulažu velika sredstva u razvoj kvantnih računarskih tehnologija. Sa procesorskom snagom kubita i sposobnošću da se istovremeno izvrše milioni proračuna, kvantno računarstvo je spremno da redefiniše način na koji pristupamo izazovima našeg vremena.

Ulazimo u novu, kvantnu eru, koja ne samo da će transformisati tehnologiju, već i oblikovati budućnost načina na koji živimo i radimo.

Kvantno računarstvo ne predstavlja samo tehnološki napredak - to je ceo novi svet neograničenih mogućnosti, koji čovečanstvu može da otvori puteve do dosad nezamislivih dostignuća.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    5. januar 2024 | 07:12

    Bilo bi odlično kad bi naučili da radimo nešto na sadašnjim kompjuterima, osim da ih overklokujemo, i pokažemo drugarima svoj benčmark, bolji od njihovog, sa cevima i obojenom vodom , kao i blještavom unutrašnjosti kompjutera, sa svetlećim kulerima i memorijama! Kad nešto neće da radi, nije bitno, jer ionako nemamo pojma sa kompjuterom, i ne znamo da pronađemo i najjednostavniji problem u radu računara! Važno je da znamo za dugme uklj. i pokažemo za koje će rekordno vreme da se uspostavi najnoviji Windows! "A!? Vidi kako lepo sija, i vidi kako dobro citkuliše narandžasta voda, i temperatura ne prelazi 60°C, a radi na 6 GHz! Jelda da jako lepo izgleda, i brz je kao metak?"!

  • Перагеније

    4. januar 2024 | 22:03

    Тада ће се питати Кинези.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>