• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Comtrade odoleo najvećem tehnološkom kolapsu: Obezbedili punu zaštitu i sigurnost klijenata

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasio se predsednik kompanije Comtrade Veselin Jevrosimović nakon velikog globalnog tehnološkog kolapsa

  • 0
CERN Comtrade Veselin Jevrosimović Foto: Mileta Mirčetić

Tehnološki kvar, koji je danas onesposobio rad bankarskih giganata, medijskih kuća, pojedinih bolnica i prizemljio mnoge avio-kompanije širom sveta, pokazao je kako jedan naizgled "mali problem" može izazvati domino efekat na sve svetske tehnološke sisteme.

Podsetimo, kompanija za sajber-bezbednost CrowdStrike preuzela je odgovornost, a u svom saopštenju naveli su da je do kolapsa došlo zbog ažuriranja sadržaja za Windows, što je dovelo do masovnog pojavljivanja "plavog ekrana smrti".

O kakvoj je zapravo grešci reč?

Kako smo ranije pisali, reč je o ažuriranju CrowdStrike Falcon softvera za sajber bezbednost koji nije deo svakog Windowsa, već je opcioni softver za kibernetičku bezbednost koji se instalira na Windows uređaj.

Ipak, mnoge kompanije ga koriste kako bi zaštitile svoje mreže i podatke od sajber napada. Upravo, to je jedan od razloga zašto je ovaj kvar imao tako široku rasprostranjenost - a osetio se i u Srbiji.

Avio-kompanija Er Srbija najavila je jutros masovna odstupanja u redu letenja s obzirom na to da su aerodromi širom sveta pretrpeli najveću štetu zbog IT greške, te je čak 3.300 letova otkazano tokom današnjeg dana.

Povodom tehnološkog kvara oglasio se i predsednik kompanije Comtrade Veselin Jevrosimović, čestitajući svom timu, koji je klijentima obezbedio punu zaštitu i sigurnost.

- Danas je došlo do globalnog kolapsa informacionih sistema zbog greške u ažuriranju CrowdStrike Falcon Senzora na Microsoft Azure platformi. Ovaj incident izazvao je ozbiljne poremećaje u različitim sektorima, uključujući avio-prevoz, finansije, zdravstvene usluge i medije. Mnogi korisnici su iskusili “plavi ekran smrti” na Windows sistemima. CrowdStrike aktivno rade na rešenju problema - napisao je Jevrosimović i dodao:

- Ponosan sam na svoj tim jer su svi sistemi pod zaštitom Comtrade-a u punoj funkciji. Sve čestitke mom timu koji je u ovoj teškoj situaciji obezbedio punu zaštitu i sigurnost našim klijentima.

(Telegraf Biznis)

Video: Jevrosimović i Brodnjak: "Kako postati veliki internacionalni igrač"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>