• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlada Novog Zelanda oštro osudila ovu azijsku zemlju za hakerske napade na državne institucije

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vest dolazi u trenutku kada Velika Britanija i SAD takođe optužuju Kinu za široku kampanju sajber špijunaže

  • 0
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

Vlada Novog Zelanda saopštila je da je u utorak kineskoj vladi izrazila zabrinutost zbog njene umešanosti u hakovanje parlamenta Novog Zelanda 2021. godine. Tvrde da je ovaj sajber napad sponzorisala država što su otkrile obaveštajne službe Novog Zelanda.

Otkrića da se informacijama pristupilo putem zlonamerne sajber aktivnosti usmerene na novozelandske parlamentarne entitete dolaze u trenutku kada Britanija i SAD optužuju Kinu za široku kampanju sajber špijunaže. I Novi Zeland i Australija osudili su ovu aktivnost.

- Strano mešanje ove prirode je neprihvatljivo i mi smo pozvali Kinu da se uzdrži od takvih aktivnosti u budućnosti - rekao je ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Piters u saopštenju.

On je rekao da je kineskom ambasadoru preneta zabrinutost zbog sajber aktivnosti koje se pripisuju grupama koje sponzoriše kineska vlada, a koje ciljaju na demokratske institucije i na Novom Zelandu i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Visoki zvaničnik novozelandske obaveštajne službe rekao je u utorak parlamentarnom odboru da je sedam državljana Novog Zelanda pružalo obuku kineskoj vojsci u poslednjih 18 meseci, što je, kako je rekao, "veliki rizik za nacionalnu bezbednost".

Portparol kineske ambasade na Novom Zelandu je u mejlu naveo da oni "potpuno odbacuju takve neosnovane i neodgovorne optužbe“ i da su svoje nezadovoljstvo i odlučno protivljenje izrazili vlastima Novog Zelanda.

- Nikada se nismo, niti ćemo se u budućnosti mešati u unutrašnje stvari drugih zemalja, uključujući Novi Zeland. Optuživanje Kine za strano mešanje je u potpunosti "lajanje na pogrešno drvo"- rekao je portparol.

Vlada je ranije juče saopštila da je njen biro za bezbednost komunikacija (GCSB), koji se bavi sajber bezbednošću i obaveštajnim signalima, uspostavio vezu između aktera kog sponzoriše kineska država poznatog kao Advanced Persistent Threat 40 (APT40) i zlonamerne sajber aktivnosti usmerene na parlamentarne službe Novog Zelanda i kancelariju skupštinskog saveta 2021. godine.

GCSB je saopštio da je APT40 povezan sa Ministarstvom državne bezbednosti. Dodaje se da je APT40 dobio pristup važnim informacijama koje omogućavaju efikasan rad vlade Novog Zelanda, ali ništa osetljivo ili strateškog karaktera nije uklonjeno. Umesto toga, GCSB je rekao da veruje da je grupa uklonila informacije više tehničke prirode koje bi im omogućile intruzivne aktivnosti.

Prema GCSB-u, u prošloj fiskalnoj godini, 23 odsto od 316 zlonamernih sajber događaja koji su uključivali nacionalno značajne organizacije pripisano je akterima koje sponzoriše država.

Ovi napadi nisu pripisani specifično Kini, a Novi Zeland je prošle godine takođe osudio zlonamerne sajber aktivnosti koje je preduzela ruska vlada.

- Korišćenje operacija špijunaže omogućene sajber napadima za mešanje u demokratske institucije i procese bilo gde je neprihvatljivo - rekla je Džudit Kolins, ministarka zadužena za GCSB.

Američki i britanski zvaničnici su kasno u ponedeljak podneli optužnice, uveli sankcije i optužili Peking za opsežnu kampanju sajber špijunaže koja je navodno pogodila milione ljudi, uključujući zakonodavce, akademike i novinare, i kompanije uključujući kontraktore u sektoru odbrane.

Ovi zvaničnici dali su nadimak odgovornoj hakerskoj grupi Advanced Persistent Threat 31 ili "APT31", nazivajući je rukom kineskog Ministarstva državne bezbednosti.

Oni su sastavili podužu listu meta na kojoj se nalaze službenici Bele kuće, američki senatori, britanski parlamentarci i vladini zvaničnici širom sveta koji su kritikovali Peking. Pogođeni su i odbrambeni izvođači, disidenti i bezbednosne kompanije, rekli su zvaničnici dve zemlje.

U zajedničkom saopštenju australijske ministarke spoljnjih poslova Peni Vong i ministarke unutrašnjih poslova Kler O'Nil navodi se da uporno ciljanje na demokratske institucije i procese ima implikacije na demokratska i otvorena društva poput Australije. Rečeno je da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da se mora zaustaviti.

Australijski obaveštajci su 2019. godine utvrdili da je Kina odgovorna za sajber napad na njen nacionalni parlament i tri najveće političke stranke u periodu pre opštih izbora, ali australijska vlada nikada nije zvanično otkrila ko stoji iza napada, prenosi Rojters.

Endrju Hempton, generalni direktor bezbednosti novozelandske bezbednosno-obaveštajne službe, rekao je u utorak pred parlamentarnim odborom da je sedam građana napustilo svoje uloge u kompanijama koje pružaju obuku kineskoj vojsci.

- Obuka i stručnost koju su prenosili stečeni su prethodnim zapošljavanjem u partnerskim vojskama i odbrambenim snagama Novog Zelanda. Ovakva aktivnost očigledno predstavlja veliki rizik za nacionalnu bezbednost - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>