• 23

Šta mislite o kampanji da se zaposlenima omogući odlazak s posla kad su velike vrućine?

Za danas je u Srbiji najavljeno 38 stepeni

  • 23

Toplotni talas hara Evropom, a ekstremne temperature pogodile su i Britance koji nisu navikli na valike vrućine. U Britaniji je toliko toplo da se sada vodi kampanja da radnicima bude dopušteno da odu kući ukoliko na poslu ne mogu da izdrže temperaturu, piše britanski "Miror".

Pod novim planom koji je izložio Džeremi Korbin, biće uvedeno pravilo "maksimalne temperature na poslu". Ako ona pređe preko 30 stepeni Celzijusovih ili 27 stepeni za one koji rade naporne poslove, poslodavci bi morali da uvedu efikasnu kontrolu.

Ta kontrola uključuje fleksibilne radne i putne aranžmane, dodatne pauze, pristup vodi, sistemima za hlađenje/klimatizaciji, fleksibilnim pravilima za odevanje.

Po tom planu mnogi su u četvrtak mogli da pristupe ovim pravilima s obzirom na to da je oboren temperaturni rekord koji iznosi 38,7 stepeni.

Inače, većina radnika u Velikoj Britaniji nema zakonsku zaštitu koja ih štiti od rada tokom neugodno visokih temperatura ili opasne ekstremne toplote.

Inače, u Srbiji se predviđa da će danas biti čak 35 stepeni, a ovakvo pravilo teško da će biti usvojeno kod nas, pa čak i za one koji rade vikendom, kao danas.

VIDEO: Ovako se gradska uprava Moskve bori protiv vrućina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matko

    E pa vidite ovako...u mojoj firmi kući idu svi koji rade po kancelarijama sa klimama i koji na posao dolaze skoro pa goli...dok mi, koji smo obučeni do grla i u poludubokim cipelama-čizmama, i dalje na ulici i za nas skraćeno radno vreme ne postoji...a uzgred i svi imamo isti benificirani radni staž...nepravda pa to ti je

  • Ivan

    Kod mene u firmi pustili bi nas kući al samo u sanduku.

  • Ja

    Pitajte preduzeće, Letač iz IN, šta misli o vrućinama i radu po njima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke