• 4

Bafet zaradio rekordne 122 milijarde dolara u gotovini

Bafetu je to uspelo kroz kupovinu više obveznica nego što je prodao, smanjio njihov otkup ali i uzdržavanja od velikih akvizicija

  • 4

Kompanija Berkšir Hatavej američkog bogataša, investitora i filantropa Vorena Bafeta prikupila je do kraja jula rekordne 122 milijarde dolara u gotovini.

Bafetu je to uspelo kroz kupovinu više obveznica nego što je prodao, smanjio njihov otkup ali i uzdržavanja od velikih akvizicija.

Bafet, bogataški guru koji je dobio nadimak Čudo iz Omahe, nije posrnuo za američkom berzom, već naprotiv, njegov konglomerat prodao je milijardu dolara više zaliha nego što je kupio u poslednjem kvartalu, a što je ujedno značilo i najveću neto prodaju od kraja 2017. godine.

- Nadamo se da ćemo veći deo naše viška likvidnosti prebaciti u preduzeća koja će Berkshire trajno posedovati - napisao je Bafet u svom poslednjem pismu deoničarima.

On je, međutim, dodao da neposredni izgledi za to nisu dobri: cene su skočile u nebo za biznise koji imaju perspektivne izglede na duži rok.

Voren Bafet

Foto: AP/Tanjug

Ta razočaravajuća stvarnost zapravo znači da će Berkšir Hatavej ove godine verovatno trošiti kupujući deonice, napisao je on, dodajući da i dalje želi da napravi kupovinu veličine slona.

Kako navodi Blumberg, period stalnog rasta deonica Bafeta će možda držati od investicija neko vreme, ali je to pozitivno za Berkšir Hatavej.

Vrednost portfelja deonica skočila je za 16 odsto na više od 200 milijardi dolara u prvih šest meseci godine.

Ostvarena je i polugodišnja dobit od blizu milijardu dolara, dok je samo kvartalni dobitak skočila 17 odsto na 14,1 milijarde dolara.

Kompanija je prošle godine povećala udeo u kompaniji Epl, koji je krajem prošlog tromeseča vredio više od 50 milijardi dolara. Nedavno je povećao udeo i u "Bank of America", i to za šest odsto na 950 miliona deonica, koje trenutno vrede oko 28 milijardi dolara.

Bafetova kompanija je pristala da uloži i 10 milijardi dolara povlašćenog kapitala u Očidental Petroleum, kako bi pomogla finansiranje preuzimanja naftne grupe od Anadarko Petroleuma.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>