• 7

Dobar dan, gospodine Robote! Gasi se 200.000 poslova koje rade bankari

Nedavni izveštaj pokazao je da će bankarstvo biti sledeća industrija pogođena tehnologijom, a predviđa se da će značajan broj radnih mesta biti izgubljen u sledećoj deceniji.

  • 7
Robot

Foto: Pexel

Procena je da će oko 200.000 radnih mesta biti zamenjeno robotima tokom sledećih 10 godina širom finansijske industrije samo u SAD.

Tehnološka efikasnost rezultiraće najvećim smanjenjem broja zaposlenih u američkoj bankarskoj industriji u njenoj istoriji, sa procenjenim smanjenjen od oko 200.000 radnih mesta u narednoj deceniji, navedeno je u izveštaju Vells Fargo & Co.

Oko 150 milijardi američkih dolara godišnje koje finansijske firme troše na tehnologiju, što je više nego bilo koja druga industrija, dovešće do nižih troškova, s tim što će nadoknade zaposlenima činiti polovinu svih bankarskih troškova, rekao je Mike Maio, viši analitičar iz Vells Fargo.

Zaposleni u bankarskoj filijali, kol centru i korporativnim radnicima smanjuju se za otprilike petinu do trećine, a manje su pogođeni poslovi koji se tiču tehnologije, prodaje i savetovanja, navodi se u studiji.

- Biće to dramatična promena u kontakt centrima, a oni su unutrašnji i spoljašnji - rekao je Majkl Tang, Deloitte partner koji vodi globalnu praksu inovacija finansijskih usluga.

Maio se pridružio direktorima banaka, konsultantskim firmama i drugima u predviđanju ogromnih smanjenja bankarske radne snage usred pritiska ka automatizaciji.

McKinsei & Co. je u maju saopštila da očekuje da će se broj zaposlenih u bankarskim službama – bankari i trgovci, koji se istorijski vide kao najvrednija imovina finansijskih kompanija, smanjiti za gotovo trećinu s rastom robotam, prenosi RT.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    4. oktobar 2019 | 17:49

    ROBOTI NEMAJU PLATU A NECE ICI NI NA BOLOVANJE ILI PLACENI ODMOR!!! OVO JE PLAN NWO!!

  • nikolas

    4. oktobar 2019 | 17:46

    UZIVAJTE U 4 TEHNOLOSKOJ REVOLUCIJI-ROBOTI CE RADITI ZA ELITU A NAROD CE BEZ POSLA NA ULICI CRKAVATI!!!! NWO-NOVI SVETSKI POREDAK OD LJUDI CE NAPRAVITI CIPOVANU STOKU A ELITA CE UZIVATI!!!

  • Vasko Vasiona

    4. oktobar 2019 | 18:27

    Ma dovidjenja zemljo kako je krenulo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>