• 12

Nemci u lovu na radnike s Balkana: "Došli, nude početnu platu od 3.000 evra"

"Počinju s platom od 3.000 evra bruto i onda se to svake godine povećava"

  • 12

Predstavnici nacionalne nemačke agencije u centru Zagreba primali su hrvatske zdravstvene radnike i nudili im posao.

- Počinju s platom koja zavisi od regije u Nemačkoj, od bolnice ili vrste klinike. Reč je o platama koje se kreću od 3.000 evra, bruto, i onda svake godine tokom kvalificiranja i specijalizacije plate se povećavaju - objašnjava Bessa Hoxhaj.

Traže sve, od fizioterapeuta, farmaceuta do lekara, piše Dnevnik.hr.

Sajam je privukao i mlade lekare koji su tek izašli s fakulteta. Poslovi se nude i u Holandiji gde se traži 150 medicinskih sestara.

- U Holandiji postoji 7 nivoa nege. Počinje se od trećeg s platom od 1.900 evra, više manje. Kada dosegnete četvrti nivo, plata je 2.600 evra, više manje - otkriva Sara Ronchero iz Holandije.

Boljim uslovima svedoči i Tomislav Valjetić, medicinski tehničar, koji se pre šest godina preselio u Berlin.

- Razlika je velika. Meni je ovde neto plata između 2.200 i 2.300 evra, dok sam u Hrvatskoj imao između 5.500 do 6.000 kuna, što je to kada se preračuna otprilike tri puta više ovde", kaže.

Plata, dodaje nije jedini pozitivan faktor.

- Počnimo prvo sa smenama da su u Hrvatskoj bile smene od 12 sati koje su uz veliki broj prekovremenih sati same po sebi postajale još napornije, ovde su smene osmosatne - napominje.

Da zdravstveni kadar pati, potvrđuju i podaci Hrvatske lekarske komore. Trenutno je u Hrvatskoj 1795 lekara koji se pripremaju na napuštanje Hrvatske.

(Telegraf Biznis/Dnevnik.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    To je malo para za preko... Troškovi života su veliki... Pogotovo za Holandiju... Pa tamo je minimalac čini mi se baš oko 2000€... Ali dobro razumem te što nude posao... Ne mogu odmah kao što je i napisano, da ponude i daju platu 5-6000 €... Evo još par meseci i videćemo na čemu smo i kako će biti ne samo u Srbiji nego i na Balkanu , što se tiče zdravstvenih radnika ...

  • Margo Swiss

    Kad me pitaju kolika mi je Plata? Ja kazem pitaj kolilo mi ostane...

  • Milan

    Бруто плата ЕВРО 3’000. Од тога су скоро 50 % порез. Остаје нето од прилике ЕВРО 1’500. Шта је са станом, храном, превоз...?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke