• 0
 ≫ 

Budite ispred drugih kandidata za posao: Kako da napišete CV koji razbija

 ≫ 

Dobro napisana radna biografija može da vam pruži veliku prednost u odnosu na stotine drugih kandidata, a evo i kako to da uradite

  • 0
Posao Foto: Pexel.com

Dobar CV je prvi korak koji može da vas izdvoji od gomile drugih kandidata za posao i pruži šansu da budete izabrani za razgovor. Ukoliko želite da impresionirate ljude iz ljudskih resursa koji vrše selekciju kandidata, neophodno je da istaknete veštine i iskustva, ali da ne preterate sa previše informacija. Morate da imate na umu da oni imaju jako malo vremena da pogledaju stotine radnih biografija pre nego što izvrše selekciju.

Dakle, ključ je u balansu informacija.

Za postizanje pravog balansa i izdvajanje svoje radne biografije (CV) od drugih potrebno je uključiti veštine koje su prilagođene za poziciju za koju se prijavljujete.

- Radna biografija je "noga u vratima“ - rekla je Viki Salemi, stručnjak za karijeru u Monsteru, za CNN. Prema njenim rečima, dobro prilagođen CV koji ističe najvažnije veštine za posao za koji aplicirate, a koje su „pojačane“ određenim dostignućima ili iskustvima, zaintrigiraće drugu stranu i pomoći će vam da prođete kroz ta vrata.

Šta treba da sadrži radna biografija koja privlači pažnju?

Odredite koje veštine treba da naglasite

Najefikasniji način prilagođavanja vašeg CV-ja za određeni posao  je prepoznavanje najboljih veština navedenih u opisu posla i isticanje istih u svojoj radnoj biografiji. Obavezno preslikajte jezik koji se koristi u opisu posla. To bi trebalo da vam pomogne da vaša radna biografija prođe elektronski pregled koje mnoge veće kompanije koriste. Elektronski pregled traži ključne reči u radnim biografijama i na osnovu toga ih izdvaja pre nego što ih dalje pogledaju ljudi iz kadrovskog odeljenja.

Kompanije obično prvo navode najvažnije veštine i odgovornosti potrebne za posao, tako da svoj CV usresredite na njih.

- Kompanije vam u osnovi pružaju listić za varanje - rekla  je Salemi.

Naravno, potrebno je da istaknete veštine koje zapravo posedujete, a ne da lažete.

- Laži će vas saplesti na sledećem koraku -  upozorila je Amanda Avgustin, stručnjak za karijeru za TopResume.

Ako je opis posla nejasan, obratite se osobama u kompaniji ili onima koji rade u industriji i zamolite ih da objasne veštine koje se traže za taj posao. Druga opcija je da potražite na Internetu slične opise poslova i uzmite u obzir ključne reči koje se redovno ponavljaju.

pretraga Foto: Pixabay.com

Održavajte ravnotežu između specifičnih i personalnih veština

Obavezno u vašoj radnoj biografiji kombinujte specifične i personalne veštine.

Personalne veštine su skup ponašanja i osobina ličnosti koje koristite svakodnevno, kao što je sposobnost rada u timu, ljubaznost i rešavanje problema, dok specifične veštine se odnose na specifična ili tehnička znanja.

Obe grupe veština su važne. Koliko god da poslodavci žele da zaposle nekog ko je kvalifikovan za tu poziciju, oni takođe žele da znaju da li ćete znati i da li ćete moći da se uklopite u radnu sredinu i sa kolegama.

- Prilikom intervjuisanja kandidata sa gotovo identičnim radnim biografijama, najverovatnije će biti odabran onaj ko će se bolje uklopiti u radno okruženje - rekla je Salemi.

Deo CV-ja koji se odnosi na veštine koje posedujete treba da ograničite na 6 do 8 veština, savet je Stiva Arnesona, autora knjige  „Šta vaš šef zaista želi od vas“.  Ukoliko želite da uključite još neku veštinu, neka to bude iz dela o vašoj ličnosti.

Ojačajte veštine sa dokazima

Vaša radna biografija ne treba da sadrži spisak veština i nazive poslova koje ste radili. Morate da napišete i konkretne primere u kojima ste upotrebili te veštine.

Kada opisujete prethodni posao, uključite sva relevantna dostignuća.

- Najbolji način da to uradite je da istaknete kvantitet ili da napišete priču kako je veština koju posedujete nešto promenila – rekla je Avgustin.

Na primer, ako izjavljujete da ste efikasan prodavac, potrebno je da napišete koliko puta ste bili najbolji u timu ili za koliko procenata se proširili prodajnu teritoriju ili povećali prodaju.

Posao Foto: Pixabay.com

Dodatni savet: Razvijajte veštine koje vam nedostaju

Nemojte da se obeshrabrite ako vam nedostaju određene veštine koje su ključne za pozicije na koje se prijavljujete. Umesto toga, radite na njihovom razvoju.

Na primer, ako se prijavljujete za radno mesto koje zahteva određeno poznavanje softvera, možete da upišete online kurseve ili da pronađete besplatne online tutorijale i to naučite.  Tehničke veštine je lakše naučiti, a personalne se razvijaju vremenom. Samo treba da pronađete efikasan način da ih naučite i to sve dodate u svoju radnu biografiju.

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>