• 1

Nepremostiv jaz: Muškarci i žene dele suprotne stavove i o radu od kuće tokom pandemije

Poslodavci osećaju pritisak da njihovo osoblje bude srećno dok radi od kuće, međutim, ovaj način rada ne doživljavaju svi isto, uprkos jednakim uslovima...

  • 1
Wellness, posao Ko se bolje snalazi: muškarci ili žene? / Foto: Shutterstock

Posao danas nimalo ne liči na onaj od pre 2 meseca: mnogo njih radi na daljinu, a oni koji i dalje idu na posao suočavaju se s novim izazovima. Sada ćemo se fokusirati na rad od kuće i zapitati se kako on funkcioniše? Istraživanja pokazuju da čak i to zavisi, od toga koga pitate.

Krajem marta je urađena studija koja je ispitivala zaposlene u srednjim i velikim preduzećima, koji sada rade od kuće. Rezultat govori o tome da se percepcija razlikuje u zavisnosti od toga kog pola je ispitanik i koliko godina ima, da li je roditelj.

Jedan od zaključaka je da rad na daljinu više odgovara muškarcima.

Jedno od pitanja u okviru istraživanja bilo je da ispitanici ocene koja sredstva su im obezbedile kompanije za uspešan rad od kuće, pri čemu su mame iskazale nezadovoljstvo, dok su očevi zadovoljni ovakvim načinom rada.

Oni koji pripadaju generaciji X (1961. - 1981.) i bejbi bumersi (1946. - 1964.), zanimljivo, ali lakše su se uklopili u ovakav način rad nego milenijalci, posebno mame.

Iako su mlađe generacije više navikle na tehnologiju, verovatno je rezultat ovakav zato što su mame koje pripadaju starijim generacijama - otpornije na nagle promene, izlazak iz zone komfora i multitesking. Primećeno je i da ljudimo afro porekla, rad na daljinu pada teže nego belcima.

Sve u svemu, 35 odsto muškaraca misli da je njihova kompanija na krizu odgovorila "fenomenalno", a samo 24 odsto žena je imalo isti utisak. Jaz među polovima u ovom kontekstu je još veći kada govorimo o roditeljima: 51 procenat tata je zadovoljan odgovorom svoje kompanije tokom krize Covid-19, i samo 18 odsto mama.

Međutim, svi zaposleni roditelji su rekli da imaju problem da usklade obaveze prema poslu s brigom o deci. To iskustvo je za 31 odsto očeva "ekstremno teško", naspram 14 odsto mama. Ovo na neki način govori o tome da su majke u regularnim uslovima mnogo više posvećene deci nego očevi, i već znaju kako izgleda dan kada treba podmiriti sve obaveze, a ne samo posao.

Studija je pokazala da žene i dalje nose veći deo tereta i očekuju više razumevanja od svojih poslodavaca. Oko 10 odsto mama više nego tata se "izuzetno slaže" s ovom tvrdnjom. Samo 27 odsto žena koje imaju deca je reklo da menadžment kompanija u kojima rade ima razumevanja za njihov "teret".

Zaposlene mame najviše žele garantovane prihode i plaćeno bolovanje, dok tate očekuju ohrabrujuću komunikaciju sa šefovima, onu koja podiže moral usred krize. Takođe, žele obuku za rad od kuće i superviziju.

Na pitanje da li bi promenili posao u budućnosti, u odnosu na to kako se njihov gazda poneo u ovoj situaciji, oko 60 odsto milenijalaca kaže da bi rado promenilo posao; tako se oseća i 51 procenat generacije X, dok samo 27 odsto bejbi bumersa razmišlja o tome da napusti svoj trenutni posao.

Video: Da li je teže raditi u državnom ili privatnom sektoru?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    26. april 2020 | 09:22

    Dok ženi ne kažete kako je lepa i zgodna ona niti nije u stanju da radi i uradi ništa dok je sa muškima to redji slučaj ali ima ga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>